Hjälte från gettot i Warsawa fick grav skändad

Publicerad 2010-07-15 09:22

Under andra världskriget räddade den polska kvinnan Irena Sendler omkring 2500 judiska barn. Nu har har någon eller några vandaliserat hennes grav genom att klottra ”Juden raus” - ut med judarna.

Socialarbetaren Irena Sendler genomförde sin räddningsräder genom att på olika sätt ta sig in i Warsawas getto för att sedan smuggla ut barn därifrån. Bland annat ansökte hon om att jobba som volontär med nettots avloppssytem. Hon kunde placera barnen i sina stora verktygslådor och sopsäckar. Hon lärde också flera barn hur de kunde ta sig ut genom att på olika sätt öka snålskjuts på de ambulanser som körde ut och in genom gettot.

Sendler blev till slut påkommen men lyckades undkomma nazisternas dödsdom.

Flera av de barn som räddades av Sendler hamnade senare på barnhem. I och med att Sendler sparat deras namn på små lappar i en glasburk kunde hon efter kriget förena flera av de personer hon en gång räddat.

Sendler, som dog i maj 2008, 98 år gammal, har fått det Israeliska förintelsemuséets hedersutmärkelse som en av de gjort mest för att rädda judar undan nazisterna.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här