Misstänkt hatbrott mot finsk Hbt-grupp

Publicerad 2010-07-19 15:57

För tre veckor sedan utsattes Prideparaden genom Helsingfors för en attack. Nu har den finska Hbt-rörelsen drabbats igen. Under torsdagen förra veckan utsattes Hbt-gruppen Setas lokaler för skadegörelse.

Krossade rutor och klottrade nazisymboler, det var resultatet efter förra veckans skadegörelse mot Setas, föreningen för sexuellt likaberättigande, lokaler i Helsingfors. Polisen har ingen misstänkt för dådet, men enligt Hufvudstadsbladet ska vittnen ha sett två män springa från platsen. Polisen undersöker nu om någon av dem finns på filmer från övervakningskameror. Ingen person befann sig på kontoret när skadegörelsen skedde.

Dådet kommer bara drygt två veckor efter att Helsingfors Prideparad attackerades. På lördagen den 3 juli blev 10 personer i Prideparaden utsatta för välorganiserad en pepparsprejattack av en grupp unga män. På onsdagen den 7 juli häktades tre av dem misstänkta för bland annat misshandel.

Enligt den finska tidningen Helsingin Sanomat ska de tre männen ha nazistsympatier. Finsk polis har i intervjuat valt att inte avfärda uppgifterna.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här