Romer utvisas från Frankrike

Publicerad 2010-08-20 11:07

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy har utsatts för hård kritik för beslutet att utvisa romer ur landet och riva deras läger.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har påbörjat sin utfästelse om att romska läger i landet ska rivas och att romer ska utvisas.

Frankrike har påbörjat det kontroversiella beslutet att utvisa 700 romer och resande till Rumänien och Bulgarien. Utvisningarna ska vara fullbordade i slutet av den här månaden, rapporterar Time. På torsdagen ska 79 romer flugits till Rumänien och närmare 300 är planerade till nästa vecka. 140 romer är planerade att avisas idag, uppger Dagens Nyheter.

De 700 romer som ska avisas kommer från 51 läger som Franska myndigeter gjort tillslag emot. Sammanlagt ska 300 läger stängas, vilket förväntas innebära att tusentals romer kan komma att utvisas framöver, skriver Time.


Sarkozy kritiseras


Sarkozys beslut att specifikt rikta in sig på romer har kritiserats av oppositionen för att vara ett cyniskt sätt att locka främlingsfientliga röster inför presidentvalet 2012. Även Rumänien och ledamöter inom Europeiska unionen har kritiserat presidenten för inskränkningar i den fria rörligheten inom EU – Rumänien är medlem i EU sedan 2007. Människorättsorganisationer har anklagat operationen för att vara rasistisk.

Enligt TT/AFP ska även personer inom president Nicolas Sarkozys eget parti jämfört politiken med hur Vichy-regimen agerade under nazi-eran.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här