VAL 2010: SD-annons polisanmäld

Publicerad 2010-08-18 16:15

En annons i lokaltidningen Spegeln har polisanmälts. Annonsen handlar om utförsäljningen av allmännyttan och avsändare är Sverigedemokraterna i Burlöv.

”Migrationsverkets avtal med Burlövs kommun fyller nu BurlövsBostäder lägenhetsbestånd i rask takt med asiater, afrikaner, araber och muslimer, anser vi i SD. Heltokigt”

Så lyder inledningen på annonsen som är publicerad i senaste numret av tidningen Spegelns Burlövsupplaga. Fortsättningen på annonstexten handlar om vilka problem som uppstår i Burlöv som en konsekvens av flyktingmottagningen. Bland annat kritiseras systemet med så kallade ”genomgångslägenheter” som flyktingar tilldelas genom kommunens försorg.

”Vi vill sätta stopp för denna ”ghettoliknande” utveckling i Arlöv genom att bilda bostadsrätter av vissa bostadsbestånd.”


Kränkt läsare anmälde


Märta Råberg, som själv arbetar med invandrar och flyktingbarn i Arlöv, blev upprörd när hon såg annonsen och valde att polisanmäla.

- Jag har vänner och elever som är såväl asiater, muslimer och araber, och jag känner mig kränkt av den här annonsen, säger Märta Råberg. Hon ser dessutom vidare implikationer av annonsen.

- Ska man vara krass så är Barn och ungdomsnämnden min yttersta arbetsgivare. I den nämnden sitter en sverigedemokrat (Lars-Anders Espert, reds. anm) som representerar ett parti som annonserar mot mina elever, säger Märta Råberg.Alla har rätt till en åsikt


Stefan Svensson, som är ansvarig utgivare på tidningen Spegeln, förstår att läsare kan känna sig kränkta av annonsen, men tycker inte det är skäl nog att stoppa den.

- Alla har rätt att ha en åsikt, även om man inte tycker om den, säger han när Expo.se ringer upp.

Svensson berättar att annonsen har omformulerats för att det tydligt ska framgå att det är Sverigedemokraterna och inte tidningen Spegeln som står för åsikterna.

Det är andra gången på kort tid som annonser från Sverigedemokraterna, publicerade i Spegeln, får kritik. Senast i april väckte en annons om ensamkommande flyktingbarn stark kritik. Men Stefan Svensson är inte rädd att läsarna ska svika.

Har ni kontrollerat om innehållet i annonsen stämmer?

- Nej det har vi inte. Ska vi gå in och kolla alla våra annonser, då kan vi sluta ge ut en tidning, säger Svensson och poängterar återigen att det i annonsen tydligt framgår att det är Sverigedemokraterna själva som står för innehållet i annonsen.


Expo.se har sökt Lars-Anders Espert, Sverigedemokraterna i Burlöv, för en kommentar.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.