Val 2010: SD får kritik för förslag mot "mackdöden"

Publicerad 2010-08-10 17:32

I går besökte partiledaren Jimmie Åkesson Hudiksvall för att inleda partiets landsbygdskampanj. Bland annat vill partiet riva upp pumplagen. Förslaget får kritik från bensinbranschen.
– Det är ren kapitalförstörning, säger Robert Dimmlich, vd för svensk bensinhandel.

När Sverigedemokraterna lockar väljare i Hälsingland är det inte invandringen som står i fokus. Enligt Bo Lindkvist, partiets förstanamn i Hudiksvall, kommer partiet försöka lyfta andra frågor i valrörelsen.
– Hälsingland är ju en avfolkningsbygd. Det finns ju människor som bor här också och vi försöker ta till vara på deras intressen. Som att stoppa nedläggningar av lanthandlare, bensinstationer. De drar ju in banker och postkontor, säger han.

En av partiets viktigaste frågor i sin landsbygdsprofil är motståndet mot den omdebatterade pumplagen.


Kritiserad lag


Lagen sjösattes 2006 efter ett förslag från Miljöpartiet. Syftet var att öka utbudet av förnybara drivmedel. Ingen bensinstation skulle längre bara få sälja bensin och diesel. Att investera i nya pumpar är dyrt och lagen fick snabbt kritik. Bensinbranschen varnade för att framför allt bensinstationer på landsbygden skulle tvingas att lägga ned.
Sverigedemokraterna hakade på.

I samband med partiets landsdagar 2009 antog partiet en motion som krävde att lagen skulle upphöra. Bensinmacken beskrevs som en träffpunkt för de boende på landsbygden och Alliansen anklagades för sakna intresse för att ”motverka mackdöden”.


Lagen inte bakom ”mackdöd”


Sedan dess har Trafikutskottet utvärderat lagen. I februari kunde de konstatera att antalet bensinstationer minskat. Men det berodde inte främst på lagen. Utvärderingen visade istället att det var det branschens strukturrationalisering som låg bakom de flesta nedläggningarna.

Enligt branschorganisationen Svensk bensinhandel är det idag 2500 bensinstationer som berörs av lagen. 1500 har installerat nya pumpar, de flesta med etanol. Cirka 600 har fått dispens av Transportstyrelsen bland annat på grund av att arbetet med att installera ny utrustning dragit ut på tiden. Cirka 50 till 100 av dem är de sista stationerna på sin ort.


Utbredd oro


Trots resultatet av Trafikutskottets utvärdering finns det en utbredd oro för att lagen ändå på sikt ska hota glesbygdens bensinstationer. I våras gjorde miljöministern Andreas Carlgren klart att det kan bli aktuellt att ompröva lagen. Han får stöd av partierna i Alliansen. En av idéerna som diskuterats är att ge en tills vidare dispens från lagen för de bensinstationer som är de sista på sin ort.

Sverigedemokraterna däremot vill riva upp lagen.
– Vad Jimmie Åkesson och vi vill är att det ska gå snabbare. Det är så lätt att det glider ut händerna. Vi vill belysa frågan helt enkelt, förklarar Bo Lindkvist.

Enligt Robert Dimmlich, vd för svensk bensinhandel skulle en avveckling av pumplagen leda till ”ren kapitalförstöring”.
– Att riva upp lagen är ingen bra idé. 1500 bensinstationer har redan gjort sina investeringar. De som har misskött sig kommer att belönas istället, säger han.

Bo Lindkvist säger att han håller med om Robert Dimmlichs kritik.
– Jag kan väl hålla med. Alla ska kunna behandlas lika. Ingen ska kunna ha en gräddfil.

Men är det då bra en idé att riva upp lagen?
- De får göra om den på något sätt. Nu är en utredning tillsatt. Vi sitter ju inte i riksdagen och kan ju inte påverka. Därför agerar vi här istället.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här