Val 2010: SD-rapport kritiseras

Publicerad 2010-08-25 15:16

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Sven-Olof Sällström i samband med att partiet presenterade sin rapport "Dags att tala klarspråk om våldtäkterna!".

Sverigedemokraterna presenterade i dag en rapport över andelen utrikes födda gärningsmän i våldtäktsmål. Undersökningen kritiseras av Brottsförebyggande rådet.

Sverigedemokraterna höll i dag en presskonferens vid sin valstuga på Sergels torg i centrala Stockholm. Partiledaren Jimmie Åkesson var på plats för att presentera resultatet av en rapport över våldtäkter som partiet satt samman.

– Vi har tittat på gärningsmännens etniska bakgrund eftersom det är någonting som vi menar att etablissemanget, de sju partierna i riksdagen och landets feminister hela tiden förnekar. Man påstår att det inte finns något mönster alls som visar att vissa befolkningsgrupper är överrepresenterade vad gäller våldtäkt och grov våldtäkt, sade han.


”Kulturella förklaringar”


Enligt Krister Maconi, som gjort utredningen, så rör rapporten 114 gärningsmän där stämningsansökan inkommit och dom gällande våldtäkt och grov våldtäkt avkunnats under 2009. Enligt Sverigedemokraterna så ska 48 procent av gärningsmännen, det vill säga 55 personer, av dessa vara födda utomlands.

– Vi menar att det finns kulturella förklaringar till det. Om man inte erkänner och belyser ett sådant fundamentalt faktum så blir det också svårt att komma tillrätta med den nya våldtäktsvågen som vi upplever i Sverige idag, säger Jimmie Åkesson.


Rapporten kritiseras


Rapporten får kritik från Brottsförebyggande rådet, Brå, som är den myndighet som har i uppdrag att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete.

– Det var 253 domar förra året, så de har inte granskat ens hälften. Men framför allt så kan man inte säga något om den faktiska brottsligheten utifrån lagförda brott. Det var över 6 000 anmälda våldtäkter förra året. Forskning visar att svenska män har mycket lättare att klara sig undan fällande domar, säger Klara Hradilova Selin, som är utredare på Brå, till TT.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.