EXTRA: Nazistparti tar kommunalt mandat | Expo.se

EXTRA: Nazistparti tar kommunalt mandat

Publicerad 2010-09-20 00:54

Daniel Höglund, partiledare för Svenskarnas parti, som nu av allt att döma besitter ett kommunalt mandat i Grästorp.

I skuggan av Sverigedemokraternas valframgångar har det nazistiska Svenskarnas parti, enligt siffror på valmyndighetens hemsida, tagit mandat i Grästorps kommun. Partiet som bildades 1994 under namnet Nationalsocialistisk Front tar därmed sitt första kommunala mandat.

Partiledaren för Svenskarnas parti Daniel Höglund har lyckats med det ingen trodde var möjligt – att ett nazistparti skulle ta plats i en demokratisk församling. Men när valmyndigheten presenterade det slutliga valresultatet för Grästorp stod det klart att partiet fått 2,8 procent, 102 röster – ett mandat. Valnämndens ordförande i Grästorp Agnetha Wallander bekräftar resultatet.

För två år sedan gick partiet under namnet Nationalsocialistisk front. I november 2008 lades partiet ned och återuppstod under ny skepnad och nytt namn, Folkfronten. Ett år senare böts namnets till Svenskarnas parti.

Syftet med ombildningen var att kunna nå nya sympatisörer. Den vulgära antisemitismen tonades ned. Firandet av Adolf Hitlers födelsedag upphörde och de nazistiska symbolerna togs bort. Istället riktade partiet in sig på att kritisera mångkulturen och profilera sig som ett radikalare alternativ till Sverigedemokraterna.

Det är första gången sedan 1940-talet som Sverige har ett nazistiskt parti i en folkvald församling.

Expo har sökt Daniel Höglund för en kommentar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons