Omfattande polisrazzia mot tyska nazister | Expo.se

Omfattande polisrazzia mot tyska nazister

Publicerad 2010-09-08 13:49

Tyska nazister från "Mainzer Bahnhof" demonstrerar i Mainz, Tyskland, första maj 2009.

Tysk polis genomförde på tisdagen ett trettiotal husrannsakningar mot medlemmar i nynazistiska HNG, en stödorganisation för ”nationella martyrer”, det vill säga högerextremister och Förintelseförnekare som avtjänar fängelsestraff.

HNG anses med cirka 600 medlemmar vara den största nynazistiska föreningen i Tyskland, men riskerar nu att bli förbjudet.

Husrannsakningarna genomfördes samordnat i nio delstater, framför allt i Bayern, Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen och Rheinland-Pfalz. Dokument och datorer beslagtogs. Enligt uppgifter till tidningen Taz var en av dem som fick sin bostad genomsökt högerextremisten Ursula Müller, ordförande sedan 1991. Hon fick nyligen ett ”nationellt solidaritetspris” från det högerextrema partiet NPD.


Grundades 1979


HNG (Hilfsorganisation für nationale politische Gefangene) grundades på Hitlers födelsedag 1979 och har sedan dess stött meningsfränder, materiellt och ideellt, som dömts till fängelsestraff för olika våldsbrott. Enligt Klaus-Dieter Fritsche, statssekreterare på inrikesdepartementet, är syftet inte bara att hålla kvar de dömda nynazisterna i rörelsen utan också att bygga upp dem för fortsatt kamp mot systemet.
Som exempel på en som fått stöd nämner Fritsche högerterroristen Martin Wiese, som 2005 dömdes för ett planerat bombattentat i München. Bayerns författningsskydd räknar med att Wiese efter avtjänat straff åter kommer att spela en aktiv roll inom extremhögern.


Försöker bygga ett nätverk


Inrikesministeriet misstänker också att HNG försöker bygga upp ett nätverk som ska förena den ganska splittrade extremhögern i Tyskland. Bedömare anser att nynazisterna i Tyskland förra året ökade med 4 procent till cirka 5 000 personer.

HNG har under en längre tid bevakats av det tyska författningsskyddet. Liberala FDP, i regeringsställning tillsammans med kristdemokratiska CDU/CSU, tog redan i fjol initiativ i förbundsdagen till att HNG ska förbjudas. Ett sådant förbud kan komma närmare efter tisdagens polisrazzia.
– När dömda nynazister hyllas som politiska martyrer kan man inte förneka att man har författningsfientliga strävanden, säger partiets inrikespolitiske talesman Christian Ahrendt till Taz.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons