Tusentals demonstrerade mot SD

Publicerad 2010-09-21 09:56

Runt om i landet anordnandes under måndagen stora protester mot Sverigedemokraterna. Tusentals människor gick ut i Stockholm, Göteborg och Malmö för att visa sitt missnöje med att partiet kom in i riksdagen.

I Stockholm fyllde upp till 10 000 människor Sergels torg för att demonstrera mot att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen. För att få plats klättrade även demonstranter upp på de valstugor som stod kvar runt torget.

Uppropet till demonstrationen startades på söndagen via Facebook av den 17-åriga Felicia Margineanu. Demonstranterna hade plakat med slagord som ”Inga rasister i riksdagen” och ”94.3 % av Sveriges befolkning är inte rasister”. Det skanderades även slagord som ”stoppa rasismen”.


Protester i Göteborg och Malmö


I Göteborg hölls ett ”sorgetåg ” som enligt polisen samlade cirka 5 000 personer, rapporterar TT. Även i Göteborg saknades en organisation bakom uppropet, som även här spreds via Facebook.

På Möllevångstorget i Malmö samlades, enligt TT, ungefär 2 000 personer. På Facebook-upproret uppmanades deltagarna att klä sig svart eftersom ”det är en sorgens dag”, skriver Skånskan.se.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.