Ungerska högerextremister åtalas för terrorism

Publicerad 2010-09-28 11:40

På måndagen åtalades 17 ungerska högerextremister för inblandning i terroristverksamhet. De är bland annat misstänkta för att ha anlagt bränder mot politikers hem, misshandlat en tv-programledare och för att ha tillverkat bomber, rapporterar Monsters and Critics.

Bland de åtalade finns den högerextreme ledargestalten Gyorgy Budaházy, som tillsammans med ytterligare tre personer suttit häktade i ett år.

Det högerextrema partiet Jobbik, som sitter i såväl det ungerska parlamentet som i Europaparlamentet, har vid demonstrationer uttryckt stöd för den terrormisstänkte Gyorgy Budaházy.

Krisztina Morvai som företräder Jobbik i Europaparlamentet har vid upprepande framträdanden i Bryssel varit iklädd en t-shirt med texten ”Frihet för Budaházy!”, skriver Monsters and Critics.

Jobbik fick 17 procent i valet till det ungerska parlamentet tidigare i år. I förra årets val till Europaparlamentet fick partiet tre mandat. Partiet har även en paramilitär gren, Magyar Gárda, knutet till sig.

Ämnen

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.