VAL 2010: Före detta skinnskalle toppnamn i Trollhättan

Publicerad 2010-09-10 16:08

För femton år sedan var han ledare för ett skinnskallegäng. Nu ställer Thomas Karlsen upp som Sverigedemokraternas toppnamn i Trollhättan.

Före detta medlemmen Gorm Lind har tidigare representerat Sverigedemokraterna i Trollhättan. Han blev förvånad när han såg att Thomas Karlsen var med på valsedeln.

- Han var medlem när jag var aktiv i Sverigedemokraterna i Trollhättan. Men han fick inga speciella uppdrag för han ansågs vara för extrem och för våldsam, säger Gorm Lind.

1996 dömdes Thomas Karlsen för skadegörelse och brott mot knivlagen. I domen framgår att Karlsen då var med i ett lokalt skinnskallegäng. Enligt polisens uppgifter var han gängets ledare. I domen finns följande berättelse från polisen återgiven:

”Han såg att Thomas Karlsen gick i täten för en stor grupp skinnhuvuden. Från Thomas Karlsens ryggsäck stack upp ett bollträ. Thomas Karlsen var inte nykter. Han bedömde det som att Thomas Karlsen var ledare för gruppen.”
 

Skriver om en kriminell gen

Femton år senare kandiderar Karlsen för Sverigedemokraterna till fullmäktige i Trollhättan. På sin blogg skriver han i ett inlägg den 13 augusti vilka frågor han vill driva i kommunen.

”Det är dags att särskilja god kultur från dålig. Vi måste bekämpa de fientliga främlingarna som kommer till Sverige. Dessa skapar en vardag fylld med våldsamma inslag.”

Han fortsätter sitt inlägg med att beskriva ett nytt inslag i samhället - att Sverige numera befolkas av människor ”som starkt präglas av sin aggressiva ”gen””.

 

 

Vill inte svara

När expo.se ringer upp Thomas Karlsen ger han tvetydiga svar angående sitt förflutna. Han säger sig ha tidningsurklipp där han har fungerat som en talesperson för ett skinnskallegäng i Trollhättan. Men på frågan om han var ledare för gänget svarar han nej. Sedan lägger han på luren och svarar inte när vi ringer upp igen.

Gorm Lind minns Karlsen från den här tiden och kan bekräfta att han var med i det lokala skinnskallegänget.

- Den allmänna uppfattningen om honom var att han var en ledargestalt, även om han själv inte vill säga att han var gängets ledare, säger Gorm Lind.

 

 

 

 

Dåligt ordval

Jimmie Stranne är ordförande i Sverigedemokraternas västdistrikt. Han känner inte Thomas Karlsen mer än till namnet och vill därför inte uttala sig om hans bakgrund.

- Det är så mycket nytt folk här nu så man har fullt upp med att lära sig namnen på alla. Jag har hört att han ska ha ett tidigare förflutet i partiet, men mer än så vet jag inte, säger Jimmie Stranne.

Stranne känner inte heller till de inlägg som Karlsen har gjort på sin blogg. Hans kommentar är att de är dåligt formulerade.

- Man kan ju välja sina ord, säger Jimmie Stranne men vill i övrigt inte kommentera inläggen utan hänvisar till Karlsen.

 

 

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.