Val2010: Elever upprörda över nazistparti på skola | Expo.se

Val2010: Elever upprörda över nazistparti på skola

Publicerad 2010-09-06 11:11

Nazistiska Svenskarnas parti fick tillstånd att besöka en skola i Mönsterås på onsdagen. Flera elever ska ha tagit illa vid sig av partiets närvaro.

Svenskarnas parti, som bildats ur Nationalsocialistisk front, kandiderar till Mönsterås kommunfullmäktige. På onsdagen välkomnades partiet till Mönsteråsgymnasiet.

Jan Es Johansson, som är rektor på skolan säger till Expo.se att han följt Skolverkets och kommunens policy när det gäller att släppa in politiska partier på skolor.
– I samband med ett val så vill vi öppna för de demokratiska partierna och då måste man även öppna för de andra, tyvärr, säger han och tillägger att politiker måste bestämma vad de vill tillåta inom skolorna.
– Jag kan inte nog understryka, att när det gäller partiet så tar jag i allra högsta grad avstånd från det.

Enligt vad Barometern-OT erfar har flera elever tagit illa vad sig av att partiets läpptes in på skolan. Bland annat ska partiets representanter sagt att invandrare borde skickas ut ur landet. Till och från ska debatten varit hätsk. Jan Es Johansson bekräftar att många av eleverna på skolan varit upprörda och att vissa av eleverna med invandrarbakgrund kände sig kränkta.
– Men den diskussion, den debatt och de insikter som de här gymnasieungdomarna fick genom de här samtalen, det hade vi aldrig fått genom att predika det eller på annat sätt, säger Jan Es Johansson.

Svenskarnas parti har två namn på valsedeln till kommunfullmäktige i Mönsterås. Johan Adolfsson som sedan 2003 rört sig i nazistiska kretsar. Han förekommer i belastningsregistret, bland annat för rattfylleri. Den andra kandidaten, Line Jern, är dömd för misshandel.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons