Val2010: Elever upprörda över nazistparti på skola | Expo.se

Val2010: Elever upprörda över nazistparti på skola

Publicerad 2010-09-06 11:11

Nazistiska Svenskarnas parti fick tillstånd att besöka en skola i Mönsterås på onsdagen. Flera elever ska ha tagit illa vid sig av partiets närvaro.

Svenskarnas parti, som bildats ur Nationalsocialistisk front, kandiderar till Mönsterås kommunfullmäktige. På onsdagen välkomnades partiet till Mönsteråsgymnasiet.

Jan Es Johansson, som är rektor på skolan säger till Expo.se att han följt Skolverkets och kommunens policy när det gäller att släppa in politiska partier på skolor.
– I samband med ett val så vill vi öppna för de demokratiska partierna och då måste man även öppna för de andra, tyvärr, säger han och tillägger att politiker måste bestämma vad de vill tillåta inom skolorna.
– Jag kan inte nog understryka, att när det gäller partiet så tar jag i allra högsta grad avstånd från det.

Enligt vad Barometern-OT erfar har flera elever tagit illa vad sig av att partiets läpptes in på skolan. Bland annat ska partiets representanter sagt att invandrare borde skickas ut ur landet. Till och från ska debatten varit hätsk. Jan Es Johansson bekräftar att många av eleverna på skolan varit upprörda och att vissa av eleverna med invandrarbakgrund kände sig kränkta.
– Men den diskussion, den debatt och de insikter som de här gymnasieungdomarna fick genom de här samtalen, det hade vi aldrig fått genom att predika det eller på annat sätt, säger Jan Es Johansson.

Svenskarnas parti har två namn på valsedeln till kommunfullmäktige i Mönsterås. Johan Adolfsson som sedan 2003 rört sig i nazistiska kretsar. Han förekommer i belastningsregistret, bland annat för rattfylleri. Den andra kandidaten, Line Jern, är dömd för misshandel.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons