Val2010: Invandringen i fokus när SD presenterade valmanifest

Publicerad 2010-09-02 13:55

Partiledare Jimmie Åkesson presenterade på onsdagen Sverigedemokraternas valmanifest vid partiets valstuga på Sergels torg i Stockholm.

Sverigedemokraterna presenterade på torsdagen sitt valmanifest med 99 förslag. Partiet vill minska invandringen, stoppa vad det kallar islamiseringen av Sverige och införa ett förbud av heltäckande slöjor på allmän plats.

Sverigedemokraterna vill under den kommande mandatperioden se ”en begränsning av asyl- och anhöriginvandringen till en nivå som den i våra grannländer Danmark och Finland”. Partiet vill även se skärpta krav för medborgarskap och uppehållstillstånd samt ett återinförande av assimileringspolitiken. Dessutom föreslås ett förbud av bärandet av heltäckande slöjor på allmän plats och ett stopp av ”islamiseringen av det svenska samhället”.

Utöver förslagen i den skuggbudget som partiet presenterade i våras vill partiet göra satsningar på ytterligare 12,7 miljarder under 2011. Summan baseras på det utrymme för reformer under nästa år som finansminister Anders Borg (M) tidigare meddelat.

Partiet riktar bland annat in sig på arbetsmarknaden genom att vilja slopa arbetsgivaravgiften för lärlingsjobb. Partiet vill även förlänga tiden för starta eget-bidrag, från nuvarande sex månader till tolv. Vad gäller arbetskraftinvandringen vill partiet se en skärpning av reglerna. En höjning av bidraget till FN:s flyktingorgan UNHCR för att hjälpa flyktingar i närheten av deras hemländer föreslås även i valmanifestet.

Trots att Sverigedemokraternas presschef Mattias Karlsson vid presskonferensen framhöll att partiets 99 förslag var ett bevis på att partiet inte är ett enfrågeparti, så är en stor del av förslagen i valmanifestet kopplade till invandrare, invandringen och vad partiet kallar ”det svenska kulturarvet”. Bland annat föreslås svenska vara det enda tillåtna språket i skolor, språklektioner undantagna, att skattefinansierad modersmålsundervisning avskaffas och ett ökat stöd ”till verksamhet som levandegör det svenska kulturarvet”. Konst och kultur ”vars primära syfte är att chockera, uppröra och provocera” ska dock inte få något skattefinansierat stöd alls enligt valmanifestet.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.