Val2010: ND fick draghjälp i valrörelsen av BNP-ledaren | Expo.se

Val2010: ND fick draghjälp i valrörelsen av BNP-ledaren

Publicerad 2010-09-14 08:30

<b>Protegén och mentorn</b> Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson tog på måndagen emot ledaren för British National Party, Nick Griffin. Griffin var på plats i Södertälje för att hjälpa sina svenska allierade i valrörelsen.

De ihållande skyfallen må ha påmint om Nick Griffins engelska hemmaplan, men publiken var betydligt mindre än vad British National Partys partiledare är van vid. Det 40-tal åhörare som trots vädret samlats vid Politikertorget i centrala Södertälje bestod till största delen av nationaldemokrater. Liksom Sverigedemokraternas nya vallokomotiv Pia Kjaersgaard från Dansk Folkeparti var Nick Griffin nämligen på plats för att stödja sina nationalistiska gelikar.

Såväl Nationaldemokraterna (ND) som British National Party (BNP) ingår, tillsammans med sju andra partier, i den nya paneuropeiska extremhögeralliansen Alliance of European National Movements (AENM). Griffin har faktiskt valtalat en gång tidigare i Södertälje, år 2004 – också då som ND:s gäst. Främlingsfientliga Sverigedemokraterna har han dock inte mycket till övers för.
- Det finns tre typer av nationalistiska partier i dagens Europa, mässade Europaparlamentsledamoten Griffin med sin välutbildade Cambridge-stämma.
De som kallar sig själva nationalister men agerar som extremister kommer aldrig lyckas vinna något reellt stöd, förutspådde han. SD:s typ är motsatsen: de säljer ut sin själ genom att överge sina idéer för att nå makten. Väldigt få nationalistiska partier lyckas balansera på linjen däremellan, där man bevarar sina principer men samtidigt gör ett bra jobb parlamentariskt, menade Griffin med en berömmande nick åt ND.

En stor del av talet vigdes i typisk populistisk anda åt den lilla människan kontra den mäktiga förtryckaren. EU, globaliseringen och storföretagen utmålades alla som såväl det brittiska som det svenska folkets fiender. Vi är alla bankernas slavar, sade Griffin, vars BNP just nu står inför mycket svåra ekonomiska problem. Vad gäller framtiden för den europeiska alliansen AENM avslöjade han planer på en nationalistisk tv-kanal i stil med arabiska Al-Jazeera. På ämnet islam var han som väntat kompromisslös. Islam betyder underkastelse, inte fred, sade Griffin.
- Antingen kan man ha islam, eller så kan man ha kvinnors rättigheter. Men det går inte att ha båda två samtidigt.
- Det kommer bli ett inbördeskrig i Europa där valet står mellan överlevnad eller att bli en muslimsk republik.

Det råder ingen tvekan om att Nick Griffin är en retoriskt skicklig talare. I detta instämde även militanta och nazistiska Svenska motståndsrörelsens reporter, som fanns på plats för att bevaka talet. Till skillnad från många andra nationalistiska partiledare och profiler var Griffin taktisk nog att hävda, att ”nationalister inte dömer någon person från något land, som söker ett bättre liv för sig själv och sin familj”. I stället för att anklaga invandrarna själva, är det de etablerade partierna som bör bära skulden för multikulturalismens misslyckande, menade han:
- Varför stjäla afrikaner från deras egen kontinent, som lider av en brain drain (utflyttandet av ett lands välutbildade medelklass, reds. anm.), i stället för att betala hederliga löner till vår egen sjukhuspersonal?
Med sådana formuleringar framstår rasismen som mindre aggressiv; budskapet är att BNP sparkar uppåt, mot makten, snarare än mot den enskilde utlänningen (trots att invandrare i nästa stund kan svartmålas kollektivt). Det är en strategi som öppnar för sympatisörer utanför de redan frälsta högerextrema leden.

På den efterföljande presskonferensen passade representanter från den nationella rörelsen på att ställa sina mindre polerade frågor till partiledaren. Har muslimer mer inflytande än judar?, löd en av dem. Nej, de har för tillfället mindre inflytande än sionistlobbyn, som är ganska välorganiserad, ansåg Nick Griffin.
- Jag skulle inte säga att de är mindre enkelspåriga, men [muslimerna] har mindre ekonomiskt inflytande. De lever på skattebetalarnas bekostnad, samtidigt som de jobbar i kebabkiosker.
Trots att muslimer till skillnad från judar inte är ”tungt representerade i massmedierna”, som Griffin underströk med en klassisk extremhögerteori, kontrollerar de gatorna.
- För Frankrikes del är det nästan för sent att vända om. Majoriteten av ungdomarna i de gäng som ägnar sig åt gatuslagsmål är muslimer.

Med sitt konspiratoriska tankesätt dröjde det dock inte länge förrän Nick Griffin, vars karriär inom den brittiska extremhögern sträcker sig tillbaka till 1970-talet, återkom till judarna. För att skydda sig mot ”en andra Hitler” började judarna ta in andra invandrargrupper, påstod Griffin. Nu befinner de sig inte längre i minoritet och är inte lika utsatta för förföljelser.
Det partiledaren uppfattar som den skadliga ”massimmigrationen” av muslimer är med andra ord judarnas fel. Man anar att Griffins läromästare i militanta National Front skulle varit stolta över en så finurlig två-flugor-i-en-smäll-lögn.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons