VAL2010: SD ökar i länet men utan mandat i Stockholm

Publicerad 2010-09-20 10:03

Sverigedemokraten Linus Bylund som toppade partiets lista i Stockholm stad blev utan mandat.

Sverigedemokraterna ökar i Stockholms län enligt valmyndighetens preliminära resultat. Partiet tar mandat i 18 av länet 26 kommuner. I Stockholm stad blev partiet dock utan plats.

Totalt fick partiet 39 mandat. Flest mandat fick partiet i Haninge och Södertälje, med fyra mandat vardera. Södertälje var den kommun där partiet fick procentuellt störst andel, 7,3 procent. Endast i Danderyd, Lidingö, Nacka, Solna, Stockholm, Täby, Vaxholm och Österåker blev partiet utan mandat. Trots att partiet blev utan mandat i Stockholm stad så ökade det från 1,63 till 2,6 procent.

I valet 2006 fick Sverigedemokraterna tolv mandat i länet. De två mandaten i Södertälje förvandlades dock till tomma stolar och 2008 uppmanades Johan Rinderheim att lämna partiet och därmed förlorade partiet ytterligare ett mandat i Nynäshamn.


Storstadssatsning


För ungefär ett år sedan meddelade Sverigedemokraterna att det skulle göra en storstadssatsning inför valet. Partiet har haft svårt att locka väljare i huvudstaden. Totalt fick partiet 1,63 procent i Stockholm och 1,9 i länet. Det skulle nu ändras, framför allt genom att bygga ut den egna organisationen. Extra pengar skulle skjutas till från riksorganisationen för att förbättra resultatet.
– Vi sätter allt fokus på Stockholm nu, sa partiledaren Jimmie Åkesson till Svenska Dagbladet i maj 2009.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.