VALU: SD kommer in i riksdagen | Expo.se

VALU: SD kommer in i riksdagen

Publicerad 2010-09-19 20:18

I valundersökningen som SVT genomför får Sverigedemokraterna 4,6 procent av rösterna och därmed en plats i Riksdagen. I Novus får SD 4,1 procent. Men valforskaren Sören Holmberg menar att SD inte ska ta ut segern i förskott.

I SVT:s vallokalsundersökning (VALU) som presenterades klockan åtta på kvällen skulle Sverigedemokraterna komma in i riksdagen med 4,6 procent. Enligt undersökningen får inget av blocken egen majoritet.

Sören Holmberg, valforskare, menar att det är för tidigt för Sverigedemokraterna att fira.
– Det är speciellt osäkert att ta med Sverigedemokraterna i undersökningen, vi har inte haft med dem i undersökningarna någon längre tid, säger Sören Holmberg till SVT.

SD menar att de kommer få mer än 4,6 procent.
– Vi vet om att vi är underskattade i dessa undersökningar och tror att det kommer att öka under kvällen, säger Björn Söder, partisekreterare till SVT.

En viss felmarginal ingår alltid i resultatet. I VALU:n 2006 fick Sverigedemokraterna 1,9 procent. När rösterna var sluträknade hade partiet fått 2,9 procent. Vallokalsundersökningen består av ett underlag från 130 vallokaler där strax över 11 000 personer deltagit i undersökningen.

TV4 presenterade strax innan klockan åtta en vallokalsundersökning i samarbete med Novus där Sverigedemokraterna fick 4,1 procent av rösterna.

Sammanräkningen av rösterna från vallokalerna början presenteras runt klockan nio.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons