Domstol godkänner antiromsk kampanj

Publicerad 2010-10-01 14:33

Jobbik går på söndag till val i flera av Ungerns kommuner. På bilden de lokala partirepresentanterna i staden Pápa.

En ungersk domstol har beslutat att det antiromska partiet Jobbik ska få sin radio- och tv-reklam publicerad inför söndagens val, trots att det i den pratas om ”zigenarkriminalitet”.

Jobbiks valreklam stoppades av den nationella valberedningen, men enligt domstolen ska samtliga partier få statsägda radio och tv-kanalerna få samma utrymme. I Jobbiks reklamkampanj talas det om ”zigenarkriminalitet”. Kampanjens utformning fick flera statsägda medier att uttrycka önskemål om att stoppa sändningarna av den.

Partiet Jobbik fick i årets parlamentsval närmare 17 procent av väljarstödet. I fjolårets val till Europaparlamentet fick partiet tre mandat. Partiet har byggt sin politik på att peka ut romer som ett av samhällets stora problem. För en tid sedan föreslog partiet att Ungern borde bygga läger där romer skulle hållas inlåsta.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.