FPÖ gick framåt i österrikiskt lokalval

Publicerad 2010-10-11 12:10

Österrikiska partiet FPÖ gick i helgens lokalval i Wien kraftigt framåt. Partiet ökade från 13 till 28 stolar i huvudstadens regionalparlament. Samtidigt tappar de övriga partierna i väljarstöd, rapporterar AP.

FPÖ, Freiheitliche Partei Österreichs, som bland annat gick till val med en antislam-retorik, fick 27 procent av rösterna. Enligt Institutet för social forskning är det framför allt lågutbildade män mellan 20 och 29 år och personer över 60 som attraherats av partiets budskap.

– Med handen på hjärtat. Jag är djupt tacksam för förtroendet som wienborna har gett mig och jag vet vad ett sådant ansvar innebär, sade FPÖ:s partiledare Heinz-Cristian Strache apropå valframgången, rapporterar AP.

Största parti blev Socialdemokraterna som fick 44,2 procent av väljarstödet, vilket var en mindre tillbakagång jämfört med valet 2005. Partiet tappade sex stolar i parlamentet och kommer nu att få totalt 49 mandat. Folkpartiet som räknas som center-höger, backade från 18 till 13 mandat. De Gröna fick tio mandat, en tillbakagång med fyra.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.