Mikael Jansson SD:s talmanskandidat | Expo.se

Mikael Jansson SD:s talmanskandidat

Publicerad 2010-10-04 09:04

I dag drar riksdagens arbete igång. Sverigedemokraterna spelar huvudrollen direkt. När talmannen ska väljas har partiet vågmästarrollen. Partiets egen kandidat till andre vice talman är Mikael Jansson.

Sverigedemokraterna kommer att få utnyttja sin vågmästarställning första dagen i riksdagsarbetet. Det vanligen rutinmässiga valet av talman blir nu föremål för den första striden där Sverigedemokraterna kan få sista ordet. Moderaterna vill att det största partiet i det vinnande blocket ska få nominera riksdagens talman och har Per Westerberg som sin kandidat. Socialdemokraterna anser att det är det parti som fick flest röster i valet som har första tjing. I fredags nominerades därför Kent Härstedt som motkandidat. Vem som till slut väljs ligger i Sverigedemokraternas händer.

Partiet har tidigare gjort klart att man anser att det är Moderaterna som ska nominera talmannen. Samtidigt har Sverigedemokraterna egna krav.

Partiet kommer att nominera en kandidat till posten som andre vice talman, som annars, enligt riksdagens praxis, tillfaller det tredje största partiet, Miljöpartiet.

Hur partiet kommer agera är inte klart. I fredags verkade inte heller partiet ha tänkt klart. Frågan är om partiet ska prioritera ordningen i riksdagen genom att lägga sin utslagsröst i frågan om talman och sedan lansera sin motkandidat till andre vice talman. Eller om partiet ska ta chansen att försöka utnyttja sin vågmästarroll till max genom att kräva andre vice talmansposten för en röst i talmansfrågan.
Enligt Expressen ska Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder ha skickat ett mail till Socialdemokraterna och Moderaterna där partiet bjuder in till diskussion om Sverigedemokraternas förslag att stödja det parti som ger partiet andre vice talmansposten.

Till skillnad från de övriga partierna har Sverigedemokraterna varit förtegna om vem partiets kandidat blir. Men igår stod det klart att det är partiveteranen Mikael Jansson.
– Han har erfarenhet av att leda en större församling, har i många år befunnit sig i offentliga sammanhang och har dessutom varit vår ledamot i Göteborg, den största kommunfullmäktigeförsamling som vi har en representant i, motiverar riksdagsledamoten Mattias Karlsson nomineringen, för Svenska Dagbladet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons