Misshandlade pride-arrangör - slipper åtal

Publicerad 2010-10-28 10:27

Två riksdagsmän från Litauen får immunitet och slipper åtal för att ha misshandlat en av arrangörerna bakom Pridetåget i Litauen i juni i år. Det rapporterar nättidningen EUobserver.com.

Riksdagsmännen, varav en tillhör Litauens största parti, ska enligt åklagare ha deltagit i en två tusen man stor motdemonstration mot Pridetåget i somras. Där uppges de ha brutit sig igenom polisens linjer för att misshandla en man genom att sparka honom. Polisen fick använda tårgas för att få slut på våldsamheterna.

Samtliga riksdagsledamöter har immunitet i Litauen, men parlamentet kan häva skyddet genom omröstning. De misstänkta riksdagsmännen sa inför omröstningen att de agerat för att skydda Litauens värderingar och grundlag. Efteråt valde riksdagen att ge ledamöterna fortsatt skydd.

Mellan 300 och 500 personer deltog i Pridedemonstrationen. 2007 och 2008 var demonstrationen förbjuden i landet.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.