Nationaldemokratiskt missnöje efter SD-framgångar | Expo.se

Nationaldemokratiskt missnöje efter SD-framgångar

Publicerad 2010-10-07 13:15

Marc Abramsson får återigen möta hård kritik för sitt sätt att leda Nationaldemokraterna

Efter Sverigedemokraternas valframgångar och Svenskarnas parti intåg i en folkvald församling har missnöjet med Nationaldemokraternas ledning ännu en gång blottats. På en nazistisk hemsida pågår nu ett fullt krig mellan de som stödjer partiledaren Marc Abramsson och de som menar att han är ett problem för partiet.

Årets val blev ingen succé för det kraftigt decimerade partiet Nationaldemokraterna. Partiet lyckades med nöd och näppe behålla sin tre mandat i Södertälje och Nykvarn. I de andra kommunerna där Marc Abramssons parti ställde upp uteblev framgångarna helt och hållet. Det nationaldemokratiska valfiaskot har startat ännu en hätsk svekdebatt inom partiet och den nationella rörelsen.

Misslyckade satsningar

Trots en fyra år lång valkampanj i småländska Vimmerby lyckades den tidigare Svenska motståndsrörelsen-aktivisten Rasmus Gårdebrink bara skrapa ihop ynka 77 röster (0,8 procent) för partiet. I västgötska blev Tranemo kommunvalssatsningen ett ännu ett större fiasko. Bara 48 personer (0,6 procent) röstade på partiet. Nationaldemokraternas uteblivna framgångar har spätt på det missnöje som sedan länge har funnits kring partiledaren Marc Abramsson och kretsen kring honom. På den nazistiska hemsidan Nationell.nu publicerades i tisdags en arg debattartikel undertecknad ”En förbannad nationaldemokrat”. Den efterföljande debatten är ingen rolig läsning för vare sig Marc Abramsson eller de som drömmer om en enad nationell rörelse.

Skyller på väljare och kritiker

Det som har fått delar av den nationella rörelsen att visa sin ilska mot Nationaldemokraterna den här gången är en krönika i partiets tidning Nationell idag där partiets kvinnliga frontfigur Sanna Hill går till hårt angrepp mot de hon kallar ”soffliggare” och ”kommentarsrevolutinister”. I sin krönika menar Hill att Nationaldemokraternas minskad popularitet bland väljarna till stor del beror på de belackare inom rörelsen som under de senaste åren har kritiserat partiet.

- Har du offrat ditt liv för Kampen, har du flyttat land och rike för Saken, övergivit ditt jobb och utbildning, sovit tre timmar per natt under flera månader, offrat din ekonomi, ätit varannan dag, drivit en tidning och behållit mandaten trots ett val som kretsar kring SD?, skriver Hill sin krönika.

Kritiken mot Hill är hård. I artikeln på Nationell.nu slår skribenten fast att Marc Abramsson och hans närmaste under åren haft svårt att ta kritik. Även tidigare i år uppstod en liknande debatt när Nationell idags chefredaktör Vavra Suk hade skrivit en krönika på liknande tema där han beklagade sig över aktivister som inte lät sig ledas av Abramsson.

Inspireras av Svenska Motståndsrörelsen

I debatten som uppstått på Nationell.nu får Sanna Hill visst stöd. En del håller med om att alldeles för många inom den nationella rörelsen har valt att lyfta fram sin kritik anonymt på internet. Andra pekar på det faktum att Hill använder sig av tydlig nazistisk retorik i sin krönika. Dan Eriksson, tidigare vice ordförande i Nationaldemokratisk ungdom och en i kretsen kring den nazistiska hemsidan Info-14 skriver i en kommentar:

- Det jag reagerar främst på i Sanna Hills krönika är att hon skriver Saken, Kampen och Organisationen med versal begynnelsebokstav. Det är något jag inte sett i ND tidigare.

Sanna Hill konstaterar sedan i en kommentar att det är något som även den våldsromantiserade organisationen Svenska Motståndsrörelsen gör.

- Gällande stor bokstav på ”Kampen” och ”Saken” – jag ser allas vårt mål om ett räddat folk och ett fritt Europa som så viktigt att det faktiskt förtjänar en stor bokstav. Som någon skrev, är detta även något som Svenska Motståndsrörelsen väljer att göra. Jag kan inte se felet, för mig visar det att man tar sin strid på allvar, skriver Hill.

Vägval för Nationaldemokraterna

Nationaldemokraternas uteblivna framgångar lär påverka utvecklingen inom den nationella rörelsen och den svenska vit makt-världen. Då det sedan valet står klart att även Svenskarnas parti besitter ett kommunalt mandat lär det bli svårt för Nationaldemokraterna att hitta nya medlemmar.

Så länge partiet är så hopplöst inkompetent och gör sig ovän med andra del av den nationella rörelsen lär det bli svårt att rekrytera nya aktivister från vit makt-rörelsen. Svenskarnas parti har dessutom en betydligt mer fungerande organisation än Nationaldemokraterna. Det lär också bli svårt för Marc Abramsson att locka över missnöjda sverigedemokrater till partiet. Även Svenskarnas parti marknadsför sig som en tillflyktsort för missnöjda sverigedemokrater. Och Nationaldemokraternas rykte har knappast blivit bättre på vare sig internet eller inom den nationella rörelsen efter valet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons