Ryska nazister dömda för mord och bombdåd

Publicerad 2010-10-12 09:54

Tre ryska nazister dömdes förra veckan till långa straff för mord och bomber riktade mot invandrare från Centralasien, rapporterar AP.

De tre tillhör en nyhednisk högerextrem grupp och har enligt Moskvas domstol under de senaste åren gjort sig skyldiga till tio mord. De ligger också bakom bombdåd mot en Ryskortodox kyrka, en McDonalds-restaurang och en tågstation. Offren för dåden var gästarbetande invandrare från Centralasien.


23 mördade hittills i år


Två av de dömda var under 18 år och fick därför lindrigare fängelsestraff, åtta respektive nio år. Den tredje mannen dömdes till 21 års fängelse.

Dödligt våld från högerextrema grupper är vanligt förekommande i Ryssland. Enligt Sova center, som informerar och analyserar bland annat den högerextrema rörelsen i Ryssland, har 23 människor dödats i nazistiskt våld hittills i år. Minst 241 personer har skadats.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här