SD på möte med europeisk extremhöger

Publicerad 2010-10-28 10:29

Sex europeiska partier från den yttersta högern träffades i Wien i lördags för att diskutera möjligheterna att stoppa Turkiets EU-medlemskap. Sverigedemokraterna var med på mötet.

Turkiet betraktas med skepsis av Sverigedemokraterna som menar att landet inte hör hemma i EU på grund av att det inte är kristet. Tillsammans med FPÖ, Lega Nord, Dansk Folkeparti, Vlaams Belang och Slovenská národná strana, enas nu sex EU-kritiska partiet för att ”skydda” unionen mot Turkiet.

Mötet var enligt nättidningen EU-observer inspirerat av den vänsterorienterade intressegruppen Avaaz som samlat en miljon namnunderskrifter till stöd för ett förbud mot genmodifierade organismer över hela EU. Enligt Lissabonfördraget som trädde i kraft i januari i år måste Europaparlamentet överväga lagstiftning om en miljon namn samlas in till ett ändamål.

Unionen från Wien försöker nu stoppa Turkiets EU-medlemskap på samma vis.

Vid ett liknande möte förra året var även Frankrikes Front National och Ataka från Bulgarien inbjudna. Vid årets möte var de inte välkomna.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!