SD-politiker var aktiv i vit makt-grupp | Expo.se

Annons

SD-politiker var aktiv i vit makt-grupp

Publicerad 2010-10-19 16:15

Johan Henriksson, 25, valdes in för Sverigedemokraterna i Fagersta kommunfullmäktige. Expo kan nu avslöja att han så sent som för två år sedan var aktiv i en vit makt-grupp.

I början av 2008 lanserades Fagersta Fria Nationalister, FFN. Bakom grundandet stod ett flertal aktivister med bakgrund i Nationaldemokraterna. En av dem var Johan Henriksson. Idag sitter han på det ena av Sverigedemokraternas två mandat i Fagersta kommunfullmäktige.

Johan Henrikssons uppgift i Fagersta Fria Nationalister var bland annat att uppdatera deras hemsida. Gruppen var inriktad på att sprida propaganda. Bland annat sattes klistermärken och affischer upp för nazistiska Svenska motståndsrörelsen och Info-14.

När Expo frågar Johan Henriksson om hans engagemang i FFN kommenterar han inte uppgifterna. Han ber istället att få svara på frågor via mejl. Men Henriksson återkommer inte med svar på frågorna.


Partikamraterna ovetande


Karl Staaf, som sitter på Sverigedemokraternas andra mandat i Fagersta och är kontaktperson för partiet på orten, säger till Expo.se att uppgifterna var nya för honom. Han kände inte heller till Fagersta Fria Nationalister.

Staaf kan inte i dagsläget uttala sig om detta kommer att påverka Henrikssons roll i Sverigedemokraterna och kommunfullmäktige.
– Han säger att det är överdrivet, så han får reda ut det med ledningen. Han är invald efter att han skrivit upp sig i själv på valsedeln. Om han inte skulle bli godkänd av partiet så blir han väl en politisk vilde och det vet jag inte om vi heller vill, säger Karl Staaf, som efter att Expo informerat honom om FFN-kopplingen, varit i kontakt med Henriksson.


Nätverket Fria Nationalister


Fagersta Fria Nationalister ingick i nätverket Fria Nationalister. Grundare av nätverket är Info-14. Info-14 ligger även bakom de större nazistiska manifestationer som anordnats under 2000-talet, som den så kallade Salemmarschen och nationaldagsdemonstrationen i Stockholm. Nätverket beskriver sina mål på följande vis:

”Fria nationalister anser det vara varje nationells plikt att under någon form aktivera sig för Saken. Saken är något varje nationell organisation och parti, liksom oberoende och obunden, ska arbeta för. Fria nationalister anser att Saken, det alla nationella ska kunna skriva under på, identifieras med följande ord: Vi måste säkra existensen för vårt folk, och en framtid för våra svenska barn.”

Anders Dalsbro
Mikael Ekman


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons