SD röstade på alliansens talman

Publicerad 2010-10-04 14:58

Sverigedemokraterna valde att rösta på alliansens förlag av talman, Per Westerberg. Gällande posten som andre vice talman förde Sverigedemokraterna fram den egna kandidaten Mikael Jansson. Han fick dock endast de 20 sverigedemokratiska rösterna.

Den sverigedemokratiska riksdagsgruppen röstade på Per Westerberg (M) som riksdagens talman. Den andre kandidaten, Kent Härstedt (S), fick därmed se sig besegrad. Men inte på grund av Sverigedemokraterna. Efter den slutna voteringen stod det klart att Westerberg fått 194 mot 153 röster för Härstedt. Sverigedemokraterna har totalt 20 ledamöter.

Totalt röstade 347 ledamöter – två saknades, Thomas Bodström (S) som var frånvarande och Christina Höj Larsen (V) som enligt uppgift var på toaletten.

Susanne Eberstein (S) valde till förste vice talman. Till posten som andre vice talman nominerade Sverigedemokraterna Mikael Jansson. Han förlorade dock stort mot Ulf Holm (MP). Efter en sluten votering stod det klart att Jansson fått 20 röster. Som tredje vice talman valdes Liselotte Hagberg (FP).


Ett mandat i valberedningen


I valberedningen kommer Sverigedemokraterna företrädas av Sven-Olof Sällström. Hans ersättare är William Petzäll. Valberedning ska ta fram förslag på vilka ledamöter som ska sitta i utskotten.

Som enskild företrädare för Sverigedemokraternas partigrupp valdes Björn Söder. Ersättare blev Sven-Olof Sällström.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.