Ställs inför rätta för uppmaning om bojkott | Expo.se

Ställs inför rätta för uppmaning om bojkott

Publicerad 2010-10-14 10:17

Den franska senatorn Alima Boumediene-Thiery ställdes på torsdagen inför rätta i Pontoise utanför Paris, åtalad för ”provokation till diskriminering, hat eller våld”. Totalt har ett 80-tal personer anmälts av den fransk-judiska organisationen BNVCA efter att ha uppmanat till bojkott av israeliska varor.

Den 54-åriga Boumediene-Thiery, född i Frankrike och av nordafrikansk härkomst är jurist och politiker för De gröna, tidigare Europaparlamentariker. Hon deltog i en flygbladsutdelning utanför varuhuset Carrefour, för att som hon säger ”göra kunderna uppmärksamma på att om de köper israeliska produkter, så bidrar de kanske till att finansiera krigsbrott”. Varorna kan vara tillverkade på ockuperad mark.

Den aktionen och många andra liknande runt om i Frankrike anmäldes av BNVCA, en organisation för ”vaksamhet mot antisemitism”. Justitieministern har instämt i att saken bör prövas rättsligt, och flera processer pågår runt om i landet, skriver tidningen Nouvel Observateur. Propalestinska organisationer stöder de anklagade.

– Att en folkvald parlamentariker inte ska kunna driva politik är nytt, unikt och upprörande, säger Alaiam Boumediene-Thiery till Sveriges Radio


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons