Sverigedemokrater oense om Afghanistan

Publicerad 2010-10-14 13:54

Sverigedemokraten Stellan Bojerud går emot den egna partilinjen och vill inte ta hem de svenska trupperna från Afghanistan. Som ersättare i riksdagen kan hans röst få stor betydelse när frågan ska avgöras.

Den blivande riksdagsmannen och tidigare militären Stellan Bojerud säger till tidningen Riksdag och Departement att det är fel med ett snabbt tillbakadragande ur Afghanistan.
– Det är också fel att binda sig vid ett årtal för att ta hem styrkorna, säger han till tidningen och tillägger att han kommer argumentera för sin linje när han kommer in i riksdagen.

Stellan Bojerud, som värvades från Moderaternas till Sverigedemokraterna 2009, kommer från och med nästa vecka att ersätta riksdagsledamoten Julia Kronlid, som ska vara ledig på grund av graviditet.


Riksdagen delad


Frågan om ett tillbakadragande av de svenska trupperna i Afghanistan har delat de två stora blocken i riksdagen. Sverigedemokraterna har tydligt sagt att partiet är för en avveckling av den svenska militära närvaron. Men nu verkar det inte så säkert att hela partigruppen kommer att rösta med de rödgröna i frågan.

”Vi ser med skepsis och oro på utvecklingen mot ett upptrappat krig med en allt mer omfattande svensk och internationell militär närvaro i Afghanistan”, skriver Sverigedemokraterna i de riktlinjer som partiet gick till val på. Partiet förespråkar en successiv avveckling av den militära insatsen i Afghanistan.

Den 4 november ska riksdagen rösta om den svenska närvaron i Afghanistan.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.