Uppmärksammad misshandel tas upp igen | Expo.se

Uppmärksammad misshandel tas upp igen

Publicerad 2010-10-26 12:08

En fransk apellationsdomstol i Val-de-Marne har tagit upp fallet med den 23-årige judiske Ilan Halimi som vintern 2006 kidnappades, hölls fången och torterades i mer än tre veckor tills han hittades skadad och döende vid ett järnvägsspår. Brottet ledde till kraftiga reaktioner från judiska organisationer i Frankrike som tyckte att domarna blev för milda.

Bakom det grova brottet stod vad som kallades ett ”barbargäng”. 29 personer åtalades i första instans, 19 dömdes, de flesta unga och med invandrarbakgrund. Ledaren fick livstid, de andra dömdes till mellan sex månader och tolv års fängelse.

Allmänna åklagaren överklagade domarna, och rättegången väntas pågå till december, bakom lyckta dörrar med hänsyn till att flera är minderåriga.

En som inte överklagat är enligt Bloomberg den livstidsdömda ”hjärnan” i gänget Youssouf Fofana, med föräldrar från Elfenbenskusten. I Frankrike har nyligen kommit ut en bok om honom. I motsats till åklagarens version av honom som en aggressiv och dominant proffsförbrytare framkommer där bilden av en mobbad och missanpassad stammare som aldrig haft en vän i hela sitt liv.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons