Analys

Inga kopplingar till extremhögern

Publicerad 2010-11-08 16:29

En man är gripen i Malmö. Han är misstänkt för åtta av de skjutningar som under det senaste året satt Malmö i skräck. Vi vet ännu inte om polisen fångat rätt person. Men nyheten om gripandet har skänkt en känsla av lättnad över Malmö.
Nu är han fast. Nu är faran över.

Nu är frågan vem den misstänkte skytten är och varför han har gett sig ut i Malmömörkret och jagat personer med invandrarbakgrund.

Vi vet en sak. Personen har, enligt våra efterforskningar, inte varit aktiv i eller haft kopplingar till någon högerextrem organisation. Om det är ett rasistiskt motiv som drivit honom har det ätit sig fast i honom via andra kanaler än internutbildningar eller lägereldsdiskussioner i någon rasistisk grupp i den politiska marginalen.

Bilden av den 38-årige mannen är knapphändig. Han beskrivs i media som perfektionist, ensamvarg och intelligent. Aftonbladet berättar att mannen en dryg månad innan första skjutningen sjukskrev sig. Då fastställde en läkare att mannen led av asbergers syndrom. Mannen ska tidigare haft ett brinnande intresse för musik och under senaste tiden uppvisat en allt större fixering för skjutvapen. Mannens pappa säger i en intervju att hans son inte kände något hat mot invandrare. Men att han var ”orolig för att invandrarna svämmar över Sverige”.

Det är lockande att spekulera. Nu återstår förhör med gripne mannen. Senast imorgon ska det tas beslut om han ska häktas eller inte. Expo kommer att följa utvecklingen. Men vi har vårt bevakningsområde. Om skjutningarna är rasistiskt motiverade fortsätter vi bevakningen, om inte hamnar det utanför vår radar.

Visst finns det anledning att fundera över hur skytten kan ha påverkats av det politiska klimatet. Det kan bli intressant vilken värld spåren på hans hårddisk i datorn kan leda till. Men tills vi vet mer avvaktar vi.

En man är gripen i Malmö. För de som knapp vågat gå ut genom dörren för att de känner sig som hans måltavlor är det gott nog.

Ämnen

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.