Nazistsajts utgivningsbevis kan utredas | Expo.se

Nazistsajts utgivningsbevis kan utredas

Publicerad 2010-11-12 14:14

Justitiekanslern, JK, har beslutat att lägga ned förundersökning om hets mot folkgrupp mot ansvarige utgivare för Svenskarnas partis nättidning Realisten. Samtidigt ifrågasätter JK Realistens utgivningsbevis och skickar ärendet vidare till Myndigheten för radio och tv.

Det var i september som JK beslutade att inleda en förundersökning mot Sebastian Karlsson, ansvarig utgivare för nazistiska Svenskarnas parti nättidning Realisten. Förundersökningen gällde en kommentar som publicerats på sajten.

JK beslut att lägga ned förundersökningen beror på att myndigheten gör bedömningen att Realistens kommentarfunktion inte uppfyller kraven för att omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen och att det därmed inte kan röra sig om yttrandefrihetsbrott.
– JK är inte behörig att handlägga ärendet, när det visat sig att det inte är frågan om ett yttrandefrihetsbrott. Det är en allmän åklagare som har behörighet att besluta om eventuella åtgärder, säger Peter Lindström, som varit JK:s handläggare i ärendet.

Om kommentarerna förhandsgranskats av redaktionen för Realisten så skulle ärendet ha vara ett fall för JK, berättar Peter Lindström.
– JK gör skillnad på uppgifter i en icke förhandsgranskad kommentar och uppgifter som finns i artiklar på hemsidan.

Ett fall för åklagaren
Ärendet sänds vidare till Myndigheten för radio och tv för en eventuell utredning om sajten ska få behålla sitt utgivningsbevis och till åklagaren Tora Holst, för bedömning om skribenten kan ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp enligt brottsbalken.

Enligt Andreas Barth på åklagarmyndigheten så har inte Tora Holst tagit ställning i ärendet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons