Räder mot nynazister i Österrike

Publicerad 2010-11-19 14:40

Efter månader av utredningsarbete har österrikisk polis slagit till mot den nazistiska kretsen kring webbsajten Alpen Donau. Vapen, datorer och föremål som hyllar nazismen har beslagtagits. Räden är den största mot landets extremhöger sedan tidigt 1990-tal.

Den 30 oktober genomsökte österrikisk polis 16 bostäder kopplade till nazister, sju av dem belägna i huvudstaden Wien. Räderna kom efter en intensiv utredning av säkerhetstjänsten mot den högerextrema scenen och deras knytpunkt på nätet: webbsajten Alpen Donau. Stationära och bärbara datorer, minneskort, mobiltelefoner, pistoler, Kalasjnikovgevär, ammunition, knivar och knogjärn togs i beslag, liksom föremål som glorifierar nazismen.

”Vi har inlett förundersökningar mot de misstänkta på grund av hets och brott mot förbudslagen”, sade en talesman för åklagarsidan i Wien, med hänsyftning till den grundlag från 1947 som utgjorde det lagliga ramverket för Österrikes avnazifiering. Totalt 240 sådana brott har noterats sedan webbsajten Alpen Donau lanserades som en blogg i mars 2009. Bloggarna på sajten spred hat mot politiker, invandrare, vänsterprofiler och judar. Sajten har legat på en amerikansk server och har därför inte kunnat stängas ned.

Kända företrädare
De anklagade är unga aktivister men även äldre, etablerade nazistprofiler som Gottfried Küssel, en av ledarna för Österrikes extremhöger under 1980- och 90-talet. På 1980-talet grundade han den militanta gruppen Volkstreue außerparlamentarische Opposition, VAPO (ung. Folkets lojala utomparlamentariska opposition), som blev ökänt för sina paramilitära övningar. Küssel har de senaste åren suttit fängslad för att ha propagerat för nazismen. Men han är långt ifrån ångerfull och har i dag något av en mentorroll för unga nazister. Gottfried Küssels lägenhet är en av dem som har genomsökts av polisen. Enligt myndigheterna ska kärnkretsen från VAPO ha grundat en ny allians under namnet ”Reich” (Riket), vilket betraktas som ett försök att återuppliva VAPO eller skapa en helt ny plattform.

Kretsen kring webbsajten har nu tagit ett strategiskt beslut att utlokalisera sin administration till grannlandet Tyskland. Alpen Donaus support kommer tillfälligt att tas över av nazister i den tyska delstaten Sachsen.

Sajten uppdateras
Administratörsrollen kommer sannolikt tilldelas en aktivist som går under pseudonymen ”Dr. Brandt” (troligtvis med hänvisning till SS-mannen Günther Brandt). Personen har skapat och drivit flertalet högerextrema webbsajter och har de nödvändiga kunskaperna för att driva en anonym extremistsajt. Enligt insatta källor får personerna bakom Alpen Donau ”teknisk support, men även pengar” från tyska nazister. Det är därför sannolikt ingen slump, att nazister från Österrike de senaste två åren regelbundet dykt upp på högerextrema evenemang i Sachsen.

Frågan om hur mycket skada räderna egentligen lyckats tillfoga Österrikes extremhöger kvarstår. Enligt Karl Öllinger, parlamentsledamot för Die Grünen och expert på extremhögern, hade sajtens grundare och huvudadministratörer hunnit lämna innan polisen slog till. Och trots tillslagen uppdateras sajten dagligen.

Nazisterna själva skriver hånfullt, att på grund av all publicitet kring Alpen Donau har sajten nu hamnat på listan över de tusen mest besökta webbplatserna i Österrike.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.