Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

SSPX-biskop väljer högerextrem advokat

Publicerad 2010-11-22 14:32

Den förintelseförnekande biskopen Richard Williamson har utsett den högerextreme advokaten Wolfram Nahrath till sin advokat. Samtidigt ångrar påven att han hävde bannlysningen av Williamson.

Richard Williamsons nya advokat Wolfram Nahrath är medlem i det tyska högerextrema partiet NPD och har sedan slutet av 1990-talet specialiserat sig på att försvara tyska högerextremister. Han var tidigare ledare för Hitler Jugends efterföljare Wiking Jugend. Fram till att gruppen förbjuds 1994 gjorde dess medlemmar sig bland annat skyldiga till bankrån, mordförsök och bombdåd.

Nahrath ska bistå Williamson i hans överklagan av det skadestånd han dömdes till efter att ha förnekat Förintelsen i en intervju SVT:s Uppdrag granskning. Intervjun fick stor uppmärksamhet internationellt, inte minst efter att påven bara några dagar efter att intervjun sänts hävde bannlysningen av Richard Williamson och ytterligare tre biskopar från prästbrödraskapet S:t Pius X, SSPX.

Ångrar beslut
I en kommande bok beskriver påven Benedictus XVI vatikanens hanterande av ärendet som en total härdsmälta. I den kommande boken säger påven att han aldrig skulle ha lyft bannlysningen av Williamson om han känt till hans extrema åsikter.

Efter att Williamson valt Wolfram Nahrath som advokat kommer nya nya krav på att biskopen ska uteslutas ur katolska kyrkan, rapporterar TT-Reuters.
– Williamsons groteska kommentarer när han förnekade Förintelsen slås nu samman med att han anlitat en ökänd högerextremist som sin advokat, säger Elan Steinberg, vice ordförande i en amerikansk grupp för Förintelseöverlevande.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.