Tysk polis slog till mot högerextrem radiostation

Publicerad 2010-11-04 09:03

Tysk polis har gripit 23 personer misstänkta för spridning av nazistisk propaganda via radiostationen Widerstand. Enligt tyska myndigheter sändes propagandan dygnet runt via internet.

Det var på onsdagsmorgonen som polisen slog till mot 22 olika adresser runt om i landet. 23 personer, samtliga mellan 20 och 37 år gamla, greps samtidigt som polisen beslagtog flera datorer och telefoner. De gripna är misstänkta för att ha spridit nazistisk propaganda och för att ha spelat vit makt-musik.

Servrarna som radiostationen användes finns i USA, något som inte hindrade den tyska polisen från att ingripa. Chefen för den federala polisen, BKA, i Tyskland Jörg Ziercke säger i ett uttalande att extremhögern moderniserat sitt sätt att sprida propaganda under de senaste åren.
- Det här tillslaget är en tydlig signal till de grupper som sprider propaganda över internet, vi kommer att fortsätta jaga dem, säger han.

Enligt ett uttalande från BKA förra månaden har antalet personer som är redo att bruka våld för att sprida vit makt-ideologin fördubblats under de senaste tio åren. Idag uppgår de till omkring 9000 personer.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.