Våld och skadegörelse när EDL demonstrerade | Expo.se

Våld och skadegörelse när EDL demonstrerade

Publicerad 2010-11-29 13:46

Högerextrema English Defence League (EDL) anordnade i lördags demonstrationer i Preston och Nuneaton som ledde till omfattande våld och skadegörelse. Polisen tonar ner störningarna, men organisationen Hope not Hate anser att det är ett problem att polis och myndigheter inte tar hoten från EDL på allvar.

”Bara 14 personer” arresterades för fylleri eller störande uppträdande, konstaterade polischefen i Preston, där tusen personer deltog i EDL:s demonstration som möttes av 150 antifascistiska motdemonstranter. I Nuneaton nära Coventry Police greps fyra män för olika slag av våld och störande av ordningen. En 17-åring greps för knivinnehav.

Ett stort hot
En polistalesman tackar för samhällets stöd i samband med polisinsatsen. Men enligt Hope not Hate var läget betydligt värre än vad polisrapporterna antyder, det regnade flaskor, tegelstenar, rökbomber och smällare över både polis och lokalbefolkning på båda platserna. Flera personer fick huvudskador.
– EDL är det enskilt största hotet mot den sociala sammanhållningen i Storbritannien, säger Nick Lowles från Hope not Hate i ett uttalande. Det är oacceptabelt att ansvariga myndigheter vägrar att ta hoten på allvar, eftersom de kan leda till mer allvarligt våld.

Organisationen ska nu skicka informationsmaterial om EDL till samtliga parlamentsledamöter, polismyndigheter och kommunstyrelser i Storbritannien.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons