Åtalas för attack mot Prideparad i Serbien

Publicerad 2010-12-27 16:13

Den serbiska ledaren för högerextrema Obraz åtalas för att ha varit drivande bakom våldet som uppkom i samband med Gay Prideparaden i Belgrad tidigare i år.

Milan Obradovic åtalas för att ha varit med och iscensatt våldsamheterna i samband med Gay Pride i oktober. Över 150 personer kom till skada och butiksfönster och bilar vandaliserades i samband med händelsen. Enligt en domstol i Belgrad misstänks Obradovic för att ha ”begått våldshandlingar mot en offentlig sammankomst”, rapporterar The Washington Post.

Ytterligare medlemmar från olika grupperingar har åtalats. De åtalade riskerar fängelse i upp till tolv år.

I samband med händelsen sa Goran Miletic, människorättsjurist vid Civil Right Defenders Belgradkontor, till Expo att det var de två högerextrema grupperna Obraz och 1389, med stöd av stadens fotbollshuliganer, som låg bakom de våldsamma protesterna.

Totalt samlades runt 1200 personer som i skydd av polisen och myndigheter kunde arrangera landets första Prideparad.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.