Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Inför valet skickade Skånepartiet ut en pamflett till väljare i Skåne där Mona Sahlin (S) avbildades bärande slöja. Budskapet var att om Sahlin bär slöja så omöjliggör detta ett självständigt Skåne. Utskicket polisanmäldes för hets mot folkgrupp och förtal.

JK har dock beslutet att inte inleda någon förundersökning:
"Syftet med lagen om hets mot folk grupp har inte varit att motverka kritik av folkgrupper /.../ Vilket bland annat innebär att inte alla förnedrande eller nedsättande yttranden är att bedöma som hets mot folkgrupp" skriver i JK i sitt beslut.

JK:s utslag kritiseras.
– Det är solklart hets mot folkgrupp, det är uppenbart att man riktar en kollektiv anklagelse mot en hel folkgrupp, menar Daniel Pettersson, socialdemokratisk partisekreterare i Lund.

Även utredningen om förtal läggs ned eftersom det krävs att Mona Sahlin själv skulle ha gjort en sådan anmälan.
– Om vi hade gjort en anmälan skulle det vara för muslimernas skull, men kanske vill man inte ge onödig exponering till ett litet skitparti som Skånepartiet, säger Daniel Pettersson.

Carl Herslow partiledare för Skånepartiet är inte förvånad att ärendet läggs ned.
– Självklart blev vi frikända. Anmälan visar på en okunnighet hos anmälaren då det handlar om yttrandefrihet. Man måste skilja på grupp och lära, säger han.

Ämnen i artikeln