Nazistisk demonstration för tionde året | Expo.se

Nazistisk demonstration för tionde året

Publicerad 2010-12-10 20:10

I år är det 10 år sedan högerextremister började demonstrera i Salem för att hedra minnet av den mördade Daniel Wretström och protestera mot det ”svenskfientliga våldet”. Expo har sammanställ några av de artiklar vi skrivit om tidigare år.2000
Natten mellan den 8 och 9 december år 2000 mördades 17-årige Daniel Wretström från Surahammar i Salem. Händelsen blev startpunkten för den så kallade Salemmarschen, en manifestation där nazistiska och högerextrema grupper protesterar mot det mångkulturella samhället.

Läs mer:
2000 – Mordet, marschen, martyrskapet


2001
Salemmarschen blev snabbt den viktigaste manifestationen i Sverige för nazistiska och högerextrema rörelser. Inför 2001 års manifestation var organisatörerna mer förberedda och arbetade med att locka fler deltagare genom att dela ut flygblad. Samtidigt växte motståndet och en demonstration för att stoppa marschen genomfördes.

Läs mer:
2001 – Rättegången, propagandan


2002
Runt 1 400 personer deltog i fackeltåget genom Salem. Den nybildade Salemfonden stod som arrangör för programmet. Några mindre störningar mellan polisen och motdemonstranterna inträffade – annars passerade demonstrationen utan konfrontationer.

Läs mer:
2002 – Salemfonden, Nationaldemokraterna


2003
2003 kom att bli den största manifestationen hitintills. 2000 personer deltog i marschen genom Salem. Talen var hårdföra Bland annat sa Magnus Söderman, en av ledarna i Svenska motståndsrörelsen: ”Jag har inte kommit hit för att sörja. Jag har inte heller kommit hit för att tala om sorg. Jag har kommit hit för att klargöra att sorgens tid är över och att det totala motståndets tid är inne.”

Läs mer:
Största Salemmarschen hittills

Sammanfattning 23.00

Kommentar: Slaget om uppmärksamheten

Intern splittring inför Salem


2004
2004 års demonstration samlade drygt 1400 deltagare. Anledningarna till det stora tappet var många. Nationaldemokraterna fick inte delta i arrangemanget som organisatör och den militanta retoriken ett år innan skrämde sannolikt bort de som inte var uttalade nazister.

Läs mer:
Fortsatt radikalisering av Salemmarschen


2005
Vid 2005-års upplaga av Salemmarschen minskade återigen i antal deltagare. Talen var inte lika hetsiga som under de två senaste åren. Hela arrangemanget filmades av polisen och en företrädare för Justitiekanslern var även på plats ute i Salem

Läs mer:
Färre deltagare i Salemmarschen


2006
Närmare 1000 personer deltog på 2006-års manifestation i Salem. Därmed minskade antalet deltagare igen. En motdemonstration som hölls tidigare under dagen slutade med polisingripanden.

Läs mer:
Stökigt i Salem

Ledare: Marschen i Salem provocerar


2007
Omkring 900 nazister och sympatisörer tågade på kvällen genom Salem. Med i marschen var bland annat Marc Abramsson, kommunfullmäktigeledamot för Nationaldemokraterna i Södertälje.

Läs mer:
Kommunpolitiker tågade med nazister

Största motdemonstrationen hittills

Kommentar: Kampen om Salem


2008
Tal om ”judiska agenter” och kamp mot mångkultur i Salem utanför Stockholm. Nästan 700 personer deltog på 2008 års demonstration. Färre än någonsin tidigare.

Läs mer:
”Vi som är här avskyr detta system”

Kommentar: Demonstrationen i Salem lockar allt färre


2009
Demonstrationen blev en relativt lugn tillställning som väckte mindre uppmärksamhet än tidigare år. Den högerextrema marschen lockade dessutom färre deltagare än någonsin tidigare.

Läs mer:
500 högerextremister i Salem


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons