Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

SD avgjorde: regeringskansliet tvingas spara

Publicerad 2010-12-10 16:07

Regeringen fick se sig besegrad med röstsiffrorna 155 mot 144 och tvingas nu minska regeringskansliets budget med 300 miljoner kronor.

Regeringskansliet måste göra besparingar på 300 miljoner kronor. Det beslutade riksdagen på torsdagen. Därmed lyckades de rödgröna få majoritet i riksdagen eftersom Sverigedemokraterna gav dem sitt stöd.
Nu rasar statsminister Fredrik Reinfeldt mot Socialdemokraterna och beskyller dem för att medvetet använt sig av Sverigedemokraterna.

– Alla vet att budgeten är en helhet, det de gör mycket medvetet är att ta en liten del av budgeten och ger Sverigedemokraterna politiskt inflytande. Det är en mycket medveten taktik, säger Fredrik Reinfeldt i sin kritik av Socialdemokraterna.

Reinfeldt menar att Socialdemokraterna inför valet bedyrade att dom aldrig under några omständigheter skulle ge SD något inflytande i riksdagen men att de nu har gjort det.

– Folket måste få veta vad som sker, sade Reinfeldt efter omröstningen.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin håller inte med utan förnekar att SD skulle påverka Socialdemokraterna.
– Vi tar aldrig hänsyn till hur SD tänker rösta, säger hon till Expo.

Demonstrerade sitt inflytande
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson som är ordförande i konstitutionsutskottet, dementerar även han att oppositionen skulle använt sig av Sverigedemokraterna.
– Det är ingen vågmästarfråga, det går inte att komma ifrån att det blir en majoritet till något av förslagen. I många andra fall går SD på regeringens linje, sade Eriksson till Expo efter debatten.

Sverigedemokraterna hade lagt ett eget förslag i riksdagen som innebar att riksdagskansliets budget skulle sänkas med 670 miljoner kronor vilken de inte röstade på, utan istället gick de på de rödgrönas linje. In i det sista förhandlade Alliansen och de rödgröna men de lyckades alltså inte komma överens.

Jonas Åkerlund som är Sverigedemokraternas vice partiordförande och SD:s representant i konstitutionsutskottet är övertygad om att partiet demonstrerade sitt inflytande i riksdagen.
– Går det att se det på något annat sätt? kommenterade Åkerlund när han lämnade riksdagssalen.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.