Arizonaskytten saknade rasistiska motiv | Expo.se

Arizonaskytten saknade rasistiska motiv

Publicerad 2011-01-10 17:04

Sex personer mördades och 19 skadades när en ensam galning öppnade eld på ett politiskt möte i Arizona i helgen. Målet var kongressledamoten Gabrielle Giffords. Mark Potok från Southern Poverty Law Center kommenterar gärningsmannens påstådda högerextrema kopplingar.

Är Jared Lee Loughner, massmördaren som sköt den amerikanske senatorn Gabrielle Giffords, högerextremist?

Frågan är inte lätt att svara på. Den 22-årige mannen som sköt 19 personer i Tucson framstår i första hand som fullständigt vansinnig eller i fall förvirrad. Det framgår av de texter han publicerade på nätet innan dådet. Referenser till olika siffror och märkliga slutsatser kombinerade med till synes slumpmässiga hänvisningar och svårigheter att uttrycka sig gör att de flesta inte kommer kunna förstå hans tankegångar.

Med det sagt finns det ändå några ledtrådar.

I ett fall hänvisar Loughner till ”valuta som inte stöds av guld eller silver.” Tanken att guld och silver är de enda ”grundlagsskyddade” pengarna är en väl använd konspirationsteori inom patriotrörelsen i USA. Rörelsen låg bakom flera fall av politiskt våld under 1990-talet. Medlemmarna driver bland annat tesen att papperspengarna som den amerikanska staten trycker egentligen finns i omsättning för att stödja vad de kallar för ”internationella bankirer”. Självutnämnda patrioter säger att papperspengarna, även kallade ”Federal reserve notes”, är olagliga.

I ett annat fall gör Loughner en obskyr hänvisning till språk och grammatik. Han menar att regeringen ”kontrollerar människors tankar genom att kontrollera grammatiken”. Tesen är ovanlig, till och med på internet. Det gör att det är uppenbart att Loughner fått sina ideer från den patriotiske konspirationsteoretikern David Wynn Miller från Milwaukee. Miller hävdar att myndigheterna använder grammatik för att förslava befolkningen och erbjuder istället sitt synnerligen egensinna ”sanningsspråk” som motgift. Exempelvis skriver han att man kan hamna utanför skatteregistret om man lägger till kolon och bindestreck i sitt namn enligt ett specifikt mönster. Miller är visserligen galen men han har ändå en skara anhängare på högerkanten.

Loughner pratar vidare om att ”det inte går att lita på regeringen” och i en av hans filmer bränner någon en flagga. Högerinriktade nätsajter menar att flaggbränderna tillsammans med det faktum att Loughner anger Det kommunistiska manifestet som favoritbok innebär att Loughner är vänsteranhängare. Jag menar att det är osannolikt. Patriotrörelsens största fiende är den federala regeringen och även så kallade patrioter har bränt flaggor.

Slutligen menar jag att Loughners läslista har ett underliggande tema. Detta trots att listan innehåller flera barnböcker. Temat är individen och dennes kamp mot staten. Tesen drivs ibland annat Ayn Rands bok ”We are the living” och George Orwells ”Djurfarmen”. Jag skulle hävda att Loughner läser både ”Det kommunistiska manifestet” och Hitlers ”Mein kampf” med en inställning om att bekämpa statsmakten.

Chip Berlet från Political Research Associates har tidigare poängterat att Loughner hänvisat till ”en andra amerikansk grundlag”. Begreppet syftar vanligtvis till grundlagsändringen som friade slavarna och gav dem medborgarskap. Chip skriver att ”det väcker frågan om en möjlig rasistisk och invandrarfientlig koppling”. Utöver det så har Fox News hänvisat till en intern pm från Department of homeland security som menar att Loughner har kopplingar till American Renaissance, ett sorts nätverk för högutbildade rasister.

Jag kan inte uttala mig om de påståendena. Förutom det som Chip skrev ser jag ingenting som tyder på rasistiska, antisemitiska eller invandrarfientliga motiv i Loughners skrivelser. Det finns dock ingenting som stödjer kopplingen till American Renaissance vars ideologi fokuserar på påståenden om svarta människors underlägsna psyke och intellekt.

På det här tidiga stadiet tror jag att Loughner bäst beskrivs som psykiskt sjuk eller mentalt instabil person som påverkades av den demoniserande retoriken runt honom. Ideologin kanske inte förklarar varför han mördade, men det förklarar i alla fall hur han valde sitt mål.

Något som verkar uppenbart är dock att Giffords var den närmaste och mest uppenbara representanten för ”regeringen” som Loughner kunde hitta. Han motiverades av den vitrioliska politiska atmosfären som finns i USA i allmänhet och Arizona i synnerhet. Förmodligen lyckades ingen sammanfatta det bättre än sheriffen Clarence Dupnik som uttalade sig vid en presskonferens efter massmordet:

”Tittar man på obalanserade personer och ser hur de svarar på bitterheten som kommer från ett visst håll om hur man ska störta regeringen.. Ilskan och hatet. Trångsyntheten som sprids i det här landet är fruktansvärd och tyvärr har Arizona blivit dess huvudstad.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Ämnen

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons