Förintelsens döda hedrades i Stockholm

Publicerad 2011-01-27 18:11

På torsdagen var det 66 år sedan fångarna i Auschwitz befriades av den ryska armén. Ett par hundra personer samlades på eftermiddagen vid Raoul Wallenbergs torg i Stockholm för att minnas det ofattbara.Bland tända ljus och ångande andedräkter talade EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) och Eskil Franck, överintendet vid Forum för levande historia.

Båda talade om vikten att minnas den systematiska utrotningen av människor i nazityskland under andra världskriget. Men de varnade även för framtiden, bland annat genom att hänvisa till kommunen där Svenskarnas parti tog ett mandat i höstens val.

- Det är en skam att vi har nazister i kommunfullmäktige i Grästorp, sa Birgitta Ohlsson.

Tidigare under dagen arrangerade parlamentariska nätverket för Förintelsens minnesdag en minnesstund i riksdagen. Bland talarna fanns Hedi Fried, som överlevde både Auschwitz och Bergen-Belsen.

I sitt tal konstaterade hon att det är lätt att tro att folkmordens fasor aldrig kan drabba en själv. Men så är det inte, fortsatte hon.

– Det kan hända här. Det kan hända nu.

Precis som talarna vid Raoul Wallenbergs torg varnade hon också för den politiska utvecklingen i Europa, där allt fler högerextrema partier går framåt.

– I dag när det blåser högervindar över Europa är det viktigare än någonsin att detta budskap förs ut.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.