Förintelsens döda hedrades i Stockholm

Publicerad 2011-01-27 18:11

På torsdagen var det 66 år sedan fångarna i Auschwitz befriades av den ryska armén. Ett par hundra personer samlades på eftermiddagen vid Raoul Wallenbergs torg i Stockholm för att minnas det ofattbara.Bland tända ljus och ångande andedräkter talade EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) och Eskil Franck, överintendet vid Forum för levande historia.

Båda talade om vikten att minnas den systematiska utrotningen av människor i nazityskland under andra världskriget. Men de varnade även för framtiden, bland annat genom att hänvisa till kommunen där Svenskarnas parti tog ett mandat i höstens val.

- Det är en skam att vi har nazister i kommunfullmäktige i Grästorp, sa Birgitta Ohlsson.

Tidigare under dagen arrangerade parlamentariska nätverket för Förintelsens minnesdag en minnesstund i riksdagen. Bland talarna fanns Hedi Fried, som överlevde både Auschwitz och Bergen-Belsen.

I sitt tal konstaterade hon att det är lätt att tro att folkmordens fasor aldrig kan drabba en själv. Men så är det inte, fortsatte hon.

– Det kan hända här. Det kan hända nu.

Precis som talarna vid Raoul Wallenbergs torg varnade hon också för den politiska utvecklingen i Europa, där allt fler högerextrema partier går framåt.

– I dag när det blåser högervindar över Europa är det viktigare än någonsin att detta budskap förs ut.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här