Front National väljer ny ledare | Expo.se

Front National väljer ny ledare

Publicerad 2011-01-14 12:46

Front Nationals partiledare Jean-Marie Le Pen lämnar i helgen partiledarposten. Hans dotter Marine Le Pen förväntas ta över tronen. Foto: Daniel Olsson/Expo

Jean-Marie Le Pen har styrt sitt parti Front National i närmare 40 år. Till helgen kommer han att lämna den posten. Efterträdare förväntas bli hans dotter Marine Le Pen.

I helgen håller Front National kongress. På den ska en ny partiledare väljas. Jean-Marie Le Pen, 82, som i decennier personifierat den Europeiska extremhögern, ska dra sig tillbaka. Striden om partiledarposten står mellan Bruno Gollnisch, 60, och Marine Le Pen, 42. I alla förhandsspekulationer har ensidigt Marine Le Pen pekats ut som vinnare av den tvekampen.

Marine Le Pen har meddelat att hon vill förändra sitt parti, för att på så sätt distansera det från epitetet högerextremt. Men frågan är hur stora förändringar partiet har att vänta om hon tar över rodret. Tydligt är att hon kommer att försöka fiska röster bland en anti-muslimsk opinion. För en tid sedan gick hon ut och kommenterade muslimer som ber offentligt. Enligt Marine Le Pen är det ett bevis på att muslimer håller på att ta över Frankrike och att muslimer är på väg att bli en ”ockupationsmakt”.
– Självklart har de inte pansarvagnar och soldater, men det är ändå en ockupation och det är jobbigt för lokalbefolkningen, sade hon enligt The Telegraph.

Samtidigt betraktas Marine Le Pen som en förnyare. Och på flera punkter skiljer sig hon från det gamla gardet, hon är till exempel positivt inställd till abort.

Vänt en nedåtgående trend
Vid 2002-års presidentval förvånades många när Jean-Marie Le Pen gick vidare till en andra valomgång, som han sedermera förlorade. Men under många år har partiet dalat i popularitet och lidit av ekonomiska bekymmer. Förra året fick de som helt räknat ut partiet dock tänka om. Trenden vände vid förra årets regionalval.

I regionalvalet fick Front National totalt 9.4 procent av rösterna och i två av partiets viktigaste regioner fick partiet stöd av över 22 procent av väljarna. I båda fallen tillföll stödet familjen Le Pen. I regionen Provence-Alpes-Côte-d’Azur, där Jean-Marie Le Pen kandiderade, fick partiet 22,87 procent av rösterna. Marine Le Pen, lyckades nästan lika bra som sin far och fick i regionen Nord-Pas-de-Calais 22,2 procent av rösterna. Partiet gick framåt i samtliga regioner.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons