Ingen höll med Sverigedemokraterna i extremistdebatten

Publicerad 2011-01-26 12:14

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i onsdagens debatt om politisk extremism. Foto: Expo

Sverigedemokraternas partiledare kritiserades för att skuldbelägga folkgrupper i riksdagsdebatten om våldsam extremism. Åkesson efterlyste hårdare tag mot islamister, utan att precisera önskade åtgärder närmare.

Enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson finns det en lucka i svensk lag som gör det möjligt för våldsbejakande islamister att resa till andra länder för att träna tillsammans med terroristorganisationer. Det sa han under onsdagens riksdagsdebatt om extremism.

- Säpo menar att personer som reser utomlands för att träna med terrororganisationer utgör det största hotet mot Sverige. Det är inte olagligt och det är dags att täppa till det hotet, sa Jimmie Åkesson.

Efter debatten sa han att de åtgärder som Sverigedemokraterna efterlyser inte handlar om att förbjuda människor att resa utomlands. Istället efterlyste han att personer som återvänder från terrorinriktade resor ska följas upp och bevakas av svenska staten.

På frågan om Säpo inte redan bevakade sådana personer svarade inte Jimmie Åkesson.

SD säger nej till samarbete
Justitieminister Beatrice Ask var den som tydligast bemötte Åkessons argument. Enligt henne har Säkerhetspolisen bra koll på de personer som genomför resor till terrorläger.

- Vi är väl insatta i arbetet när det gäller att bekämpa terrorism. Vi har ett samverkansråd bestående av 14 myndigheter, sa Ask.

Hon anklagade också Sverigedemokraterna för att inte vilja arbeta för ett ökat samarbete mot terror.

- Under alla möten i EU-nämnden har Sverigedemokraterna sagt nej till att öka möjligheterna för samarbeten över gränserna mot extremism, fortsatte Ask.

Ideologin som drivkraft

Jimmie Åkesson kritiserade vid flera tillfällen de sociologiska förklaringsmodellerna för islamistisk extremism. Han avfärdade tesen om att dålig utbildning och utanförskap skulle vara faktorer som motiverar islamistiska terrordåd.

- Ju högre utbildning desto mer avancerat terrordåd, sa Jimmie Åkesson.

Åkesson återkom flera gånger till vad han kallade för ”islamismen” i sina anföranden. Andra talare pratade om extremism som ett vidare begrepp och tog upp vit makt-miljön och de autonoma miljöerna som ett större problem. Ingen höll heller med Åkesson om att sociologiska förklaringsmodeller skulle vara bristfälliga i analyserandet av våldsbejakande islamism.

Miljöpartiets Maria Ferm menade att det främst är intresset för våld som ligger till grund för våldsam politisk extremism:

- Det handlar inte om ideologin. Det är inte det som är det centrala. Det handlar om våldsbenägna människor som värvas av andra extremister, sa Maria Ferm.

Talarna hänvisade flera gånger till Säpos rapport om våldsbejakande politisk islamism som offentliggjordes i slutet av förra året. Marlena Rembe, chefsanalytiker vid Säkerhetspolisen, sa tidigare i en intervju i P1 att det viktigaste verktyget för motverkande av extremism är att ge människor möjlighet att uttrycka sig.

Socialdemokraternas Sven-Erik Österberg var inne på samma linje:

- I en demokrati ska alla få möjligheten att uttrycka sig, sa han.

- För oss är Sveriges muslimer lösningen, inte problemet. Vi måste finnas i dessa områden och ta problemen på allvar. De muslimer som tar striden mot den våldsbejakande islamismen behöver vårt stöd.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.