Jean-Marie Le Pen överlämnade ledarskapet | Expo.se

Jean-Marie Le Pen överlämnade ledarskapet

Publicerad 2011-01-17 12:44

Den högerextrema partiledaren Jean-Marie Le Pen lämnade i helgen över partiledareposten för Front National till sin dotter Marine Le Pen. I samband med överlämningen raljerade han om judars näsor, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det var när Jean-Marie Le Pen skulle svara på vad som låg bakom uppgifterna att en reporter uppgivit att han bryskt blivit utslängd från partikongressen av vakter som Le Pen svarade:

”Han klagade på att han blev utkastad för att han är jude. Det kunde du inte avgöra genom att titta på hans identitetshandlingar, eller på hans näsa”, raljerade Le Pen, med hänvisning till en stereotyp bild av judar som bland annat spreds av Hitlerregimen.

Enligt reportern Mickael Szames på mediebolaget France 24, så blev han fysiskt attackerad av åtta vakter och utsatt för rasistiska påhopp. Mickael Szames ska ha fotograferat på den fest som på hölls på lördagskvällen, efter att kongressen avslutats för dagen, vilket fick vakterna att reagera. Händelsen har polisanmälts av France 24, som på sin hemsida även uppger att en representant för Front National hotat med en motanmälan på grund av rapporteringen runt händelsen.

Kongressen var slutpunkten på Jean-Marie Le Pens snart 40-åriga ledarskap för det parti han grundade 1972. Han dotter Marine Le Pen, som nu tar över rodret, har signalerat att hon vill modernisera partiet och ge det en mer liberal framtoning. Pappas uttalande var förmodligen inte den start hon önskat sig.

Det var under Front Nationals kongress i helgen som närmare 70 procent av delegaterna röstade fram Marine Le Pen som partiledare. Hon utmanades endast av partiveteranen Bruno Gollnisch, som alltså med en klar majoritet fick se sig besegrad.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons