Nazistisk terrormanual användes i mordförsök

Publicerad 2011-01-28 14:56

Två män i USA är misstänkta för att ha försökt mörda poliser. Under flera månader förde de två männen en systematisk kamp av terror och våld mot poliskåren, dess byggnader och fordon. De använde i sin planering en nazistisk gerillakrigföringsmanual som sprids på nätet.

Nicholas John Smit, 40, och Steven Hansen, 37, står åtalade för flera grova brott, bland annat mordförsök på en polis och för stämpling till mord på en utredare, rapporterar Southern Poverty Law Center, SPLC. Männen ska dessutom ha skjutit en raket mot polisstationen i Hemet. De är även misstänkta för ytterligare sex fall av attacker och bränder mot polisen i staden.

Utredarna tror att ett motiv till brotten är att det rör sig om ett försök att hindra en polis, som arresterat Smit för marijuanainnehav, att vittna mot honom. Attackerna och hoten pågick mellan perioden december 2009 och juli 2010.

I utredningen har det framkommit att Smit och Hanson använt sig av en över 300 sidor lång gerillakrigföringsmanual som publicerades på webbsidan White Honor, men sajten är numer nedstängd. Manualen innehåller information för hur en paramilitär strid kan föras. Liknande instruktioner har tidigare cirkulerat i extremistkretsar, men den här manualens omfattande innehåll har skapat oro.

I manualen förklarar den anonyma upphovsmannen syftet med skriften: ”Vi kräver snabb och brutal rättvisa för dem som hjälpt till i, eller profiterat på, mördandet av vår ras och de som koloniserat vårt land av icke-vita. Må deras tid på jorden vara kort.”

Månader av attacker och förföljelser har lett till att flera poliser på orten drabbats av psykologiska trauman. ”Du kan föreställa dig att efter ha varit bokstavligt jagad i nio månader, så är vissa av poliserna ganska skakade”, sa åklagare Daniel DeLimon till SPLC.

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!