Nazistpar misshandlade flicka

Publicerad 2011-01-20 13:28

Ett gift par med nazistsympatier har åtalats misstänkta för att ha misshandlat en 16-årig flicka på en buss i Jönköpingstrakten. Flickan bad paret att sluta skrika nazistiska slagord innan hon blev misshandlad.

Det var i slutet av maj förra året som de två nazisterna, en 24-årig man och en 21-årig kvinna, gav sig på den då 16 år gamla flickan. Enligt en övervakningsfilm som polisen har från bussresan ska kvinnan ha slagit 16-åringen i ansiktet flera gånger. Mannen slog flickan i bakhuvudet med en ölburk.

De båda åtalade förnekar att de ens varit på bussen men polisen har säkrat DNA-spår från dem på en ölburk som lämnats kvar på brottsplatsen.

Kammaråklagare Anders Brokelind säger till Expo att det misshandelsmisstänkta paret ska ha ropat nazistiska slagord på bussen. Något som fick 16-åringen att reagera.

- Man kan tänka sig att de ropade något positivt om Hitler eller liknande och målsägande bad dem hålla truten helt enkelt. Då gick en av dem fram till henne och så började misshandeln, säger Anders Brokelind.

Enligt den stämningsansökan som åklagaren har lämnat in till tingsrätten orsakade misshandeln smärta och svullnad i ansiktet på den 16-åringa flickan.

De åtalade är gifta med varandra. Båda har varit aktiva inom den nazistiska rörelsen i flera års tid och de startade tillsammans en lokalavdelning för Nordiska rikspartiet i Jönköping. Idag är Nordiska rikspartiet nedlagt men paret är fortfarande aktiva inom vit makt-miljön.

24-åringen skriver på ett nazistiskt nätforum att han inte är medlem i Svenska motståndsrörelsen men att han arbetar för att hjälpa dem så mycket som möjligt.

Rättegången är planerad att hållas i början av februari i Jönköpings tingsrätt.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.