Antisemitism får draghjälp av lågkonjunktur

Publicerad 2011-02-22 10:26

I kölvattnet av Greklands djupa ekonomiska kris riktas nu ilskan mot judarna, rapporterar LA Times. Det ekonomiska läget gör att antisemitismen stärker sitt fäste i landet.

Trots ekonomiska stödpaket från EU sjunker Grekland allt djupare ned sin värsta lågkonjunktur på 17 år.

– Trycket från fanatiker och högerextrema rörelser har alltid varit utbrett i Grekland. Men i och med finanskriser växer antisemitismen sig starkare, säger David Saltiel, ledare för Central Jewish Board of Greece.

Sedan i maj, då ett monument över Förintelsens offer invigdes i Aten, har synagogor, judiska kyrkogårdar och Förintelsemonument runt om i landet på olika utsatts för skadegörelse. Samtidigt ökar irritationen över stigande arbetslöshet och invandring.

När president Karolos Papoulias och den socialistiska regeringen gästades av ett antal judiskt amerikanska ledare sågs besöket inte med blida ögon av stora delar av
befolkningen. Besök var tänkt att stärka Israels och Greklands återupptagna relation.

Men motståndet lät sig inte vänta och stora delar av befolkningen var inte alls roade. En av Greklands mest namnkunniga kompositörer, Mikis Theodorakis, gick ut i en tv-intervju och erkände sig öppet antisemitisk. Han hävdade att sionismen och dess ledare hade intagit landet och att det var sionisterna som tagit kontroll över det amerikanska bankväsendet och orsakat krisen i Grekland.

Nu protesterar flera människorättskämpar och antisemitiska motståndare mot utvecklingen, skriver LA Times.

– Grekland kan inte fortsätta blunda för och förneka problemen med antisemitismen, det är för farligt, säger Anna Stai på Antinazistiskt Initiativ.

Samtidigt säger människorättskämpen Panayotes Dimitras att så länge man fortsätter gömma undan problemen, så lämnas dörrarna vidöppna för extremister med antisemitiska åsikter.

Ämnen

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här