Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det framgår inte vad som gjorde att 23-åringen blev utåtagerande och började knuffa tågmästaren. Men enligt åklagarens strafföreläggande knuffade 23-åringen tågmästaren i bröstet.

23-åringen uppmärksammades tidigare i veckan i Luleå då han tillsammans med andra aktivister från Svenska motståndsrörelsen delade ut nazistisk propaganda.

Senare under helgen utsattes aktivister från Syndikalisterna för skadegörelse i sitt hem. Hans-Ove Nordmark sa då till Expo att han misstänkte att nazister låg bakom vandaliseringen.

- Jag vaknade av en jävla smäll av krossat glas då de hade slängt in något genom fönstret. Vi trodde först att de skjutit, det trodde även polisen, eftersom hålen i fönstret gav det intrycket, säger Hans-Ove Nordmark.

Polisen utesluter heller inte kopplingen mellan skadegörelsen och Svenska motståndsrörelsen. I början av veckan kopplades Säkerhetspolisen in i utredningen.

Brottet mot tågmästaren som 23-åringen nu har dömts för rubricerades som våld mot tjänsteman. Straffet sattes till 2500 kronor i böter samt 500 kronor i avgift till brottsofferfonden.