En person gripen för mord på gay-aktivist

Publicerad 2011-02-04 14:51

Nya uppgifter från polisen om mordet på den ugandiska gay-aktivisten David Kato gör gällande att det rörde sig om ett privat gräl som spårade ur. En person har gripits för dådet. Gay-aktivister i Uganda misstänker att myndigheterna försöker dölja att det rör sig om ett hatbrott.

Mordet på David Kato den 25 januari har lett till protester i Afrika och övriga världen. Kato kämpade för homosexuellas rättigheter i Uganda, ett land där homofobin är omfattande. Han var även en av de 100 homosexuella som hängdes ut med namn och bild i den ugandiska tidningen Rolling Stone. Även andra personer som fick sina namn publicerade i uthängningen ska ha attackerats. David Kato stämde tidningen för publiceringen.

Efter mordet på Kato så förde polisen fram att det troligen rörde sig om ett rån. Den person som nu gripits för mordet uppges ha hamnat i ett i ett privat gräl med Kato, som resulterade i mordet, rapporterar Sveriges Radio. Gay-aktivister i Uganda tror dock att myndigheterna försöker dölja att det rör sig om ett hatbrott för att inte uppröra biståndsgivare.

Homosexualitet är förbjudet i 40 av Afrikas länder. Många organisationer runt om i Afrika som kämpar för homosexuellas rättigheter har reagerat starkt på mordet, som de ser som en konsekvens av den förföljelse som homosexuella utsätts för, rapporterar Sveriges Radio.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här