Fläsktrakasserier mot engelska muslimer

Publicerad 2011-02-02 11:52

Muslimer i den engelska staden South Shields utanför Newcastle har utsatts för en serie trakasserier. Sedan en tid tillbaka har fläskkött placerats vid moskéer och muslimers bostäder.

Trakasserierna mot stadens muslimer inleddes efter årsskiftet. Sedan dess har någon eller några vid upprepade tillfällen placerat ut fläskkött utanför moskeér och muslimers hem i stadens centrum.

Vid ett tillfälle lämnades bacon utanför ingången till stadens mest populära moské. Polisen har än så länge kunnat bekräfta fem fall av trakasserier. Men enligt The Evening Chronicle befarar lokalpolitiker att det kan finnas ett mörkertal då flera av stadens muslimer är rädda för att anmäla.

Lokalpolitikern Ahmed Khan, som profilerat sig i antirasistiska frågor, säger i The Evening Chronicle att han är besviken över vad som hänt. Samtidigt hoppas han att attackerna inte är allvarligt menade.
– Om dessa rasistiska attacker handlar om hat måste något göras innan det spårar ur.

Polisen har i dagsläget inga misstänkta men arbetar nära de muslimska församlingarna för att hitta ledtrådar och få alla som drabbas att anmäla.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!