Holländsk högerpopulist vill censurera karikatyr

Publicerad 2011-02-18 08:41

Karikatyren som upprört Geert Wilders. Bild: Adriaan Soeterbroek/Joop.nl

Den holländska islamofoben och högerpolitikern Geert Wilders vill inskränka yttrandefriheten i Holland. Han kräver att en karikatyr på honom själv, publicerad på en radiokanals hemsida, ska tas bort.

Det är Dagens nyheter som på fredagen rapporterar om ett nytt karikatyrbråk som blossat upp kring Geert Wilders. Den här gången gäller det inte karikatyrer av profeten Muhammed utan av Wilders själv. Han porträtteras nämligen som lägervakt på radiokanalen Varas hemsida. Med uniform och pistol skickar han en grupp flyktingar till ”duschen”.

Karikatyren dök upp på radiokanalens sida samma dag som Wilders föreslog att alla som är till besvär för det holländska samhället ska samlas i containerläger.

Wilders är partiledare för Frihetspartiet som i alla lägen har förespråkat yttrandefrihet gör nu en kovändning och kräver att teckningen tas bort. Radiokanalen har svarat med att utlysa en tävling om vem som kan rita den bästa karikatyren av högerextremisten. Vad resultatet blir återstår att se.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.